Het kan zijn dat vogels door de vogelgriep bevangen worden en langs de weg liggen of in het water terechtkomen.
Het kan zijn dat vogels door de vogelgriep bevangen worden en langs de weg liggen of in het water terechtkomen. (Foto: Marry de Groot)

Wie is verantwoordelijk voor opruimen dode vogels?

KOGGENLAND - Het aantal gevallen van vogelgriep neemt toe in de regio. Dit betekent dat inwoners geconfronteerd worden met dode vogels die door het virus zijn getroffen. Het is belangrijk dat dode (water)vogels worden geruimd, zodat het virus niet verder kan verspreiden.

Wie verantwoordelijk is voor het ruimen van de vogels is afhankelijk van de plek waar de vogels zijn gevonden. In onderstaand overzicht staat per locatie wat inwoners kunnen doen als zij een dode vogel aantreffen.

Wie een dode vogel vindt op eigen terrein, tuin of balkon is zelf verantwoordelijk. Draag bij het opruimen wegwerphandschoenen, was handen met water en zeep en droog goed af.

Ligt de dode vogel op de lokale weg of in lokaal water dan is de gemeente verantwoordelijk en moet die aan de slag. Bellen kan naar 0229-545800.

De provincie Noord-Holland (tel. 023-5143143) is degene die dode vogels van de provinciale weg moet halen en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (tel. 072-5828282) uit provinciaal water.

Liggen er dode vogels op in rijkswater of op de auto(snelweg), dan is Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Bellen kan naar 0800-8002.

Wie langs het spoor een dode vogel ziet liggen kan bellen naar Prorail, tel. 0800-7767245.


Meer informatie is te vinden op www.nvwa.nl, onder de zoekterm ‘vogelgriep'.