Onzekerheid door social media

Veel mensen voelen zich door social media onzeker. Je kunt je door veel dingen onzeker voelen, maar bij social media is het vaak onbewust. Je scrollt gezellig door Facebook of Instagram. Je ziet allerlei leuke foto’s, dan kan het zijn dat je onbewust jaloers of verdrietig wordt. Vaak zie je namelijk op social media alleen de leuke en mooie momenten van anderen, maar niet de slechte momenten. Daardoor krijg je wellicht een vertekend beeld van personen of omgevingen. Alsof het bij een ander alleen maar leuk en gelukkig is. Het nadeel is dat je hierna vaak aan jezelf gaat twijfelen en daarmee kweek je onzekerheid. Die onzekerheid kan leiden tot allerlei negatieve gedachten. Je vindt jezelf te dik, te mager, lelijk etc. Makkelijk gezegd: “Dan kijk je maar niet op social media”, maar dat is te simpel. 


Toch een paar tips:

Maak een afspraak met jezelf hoe je je dag wilt beginnen. 'Hoe maak ik een goed start?'

Bij welke muziek voel jij je happy? Oké, begin daar dan je dag mee. Uiteraard niet te hard, vanwege je huisgenoten!

Stel het moment van op social media gaan uit tot na je ontbijt of in elk geval niet meteen als je wakker bent. Je wordt dan niet direct beïnvloed door allerlei negatieve gebeurtenissen in de wereld. Of jaloezie doordat iemand weer een fantastische avond heeft gehad, etc.

Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen, er is altijd iemand mooier, rijker, beroemder, etc. Wat heb je eraan? Als je dat doet word je alleen maar onzekerder. 

Ook kan het helpen mensen te ontvolgen op social media. Door dat te doen, kun je je ook niet onbewust vergelijken en voorkom je dat je het überhaupt doet. Kies dus de mensen die je wel wilt volgen bewust. Dit kan al een wereld van verschil voor je maken. 

Tegenwoordig kun je de hele dag al het nieuws in de wereld volgen en helaas is het vaak negatief. Maak met jezelf de afspraak om dat alleen op bepaalde tijden te doen. Dan zegt maar iemand tegen je ”Goh, weet je dat niet eens”. Nee dat weet je even niet, want jij gaat bewust mat social media om! Wees daar trots op

En ja, probeer wat vaker te sporten en als je dan, om wat voor reden dan ook, toch je telefoon meeneemt, zet hem gewoon uit. Geniet eerst van het het heerlijke geluksgevoel van na het sporten. En vooruit, daarna mag ie weer aan! Succes!


Bron: Psychologie van succes. Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.