Voorjaarsbloeiers zijn de eerste voedselbron voor insecten die ontwaken uit hun winterrust.
Voorjaarsbloeiers zijn de eerste voedselbron voor insecten die ontwaken uit hun winterrust. (Foto: aangeleverd)

Op de Heimanshof stikt het van de voorjaarsbloeiers

Algemeen

Bezoekers kunnen vanaf 13.00 uur tientallen soorten in bloei zien in de wilde plantentuin op de Wieger Bruinlaan 1 in Hoofddorp.

HAARLEMMERMEER - Sneeuwklokjes, anemonen, narcissen, aronskelken, speenkruid, vingerhelmbloem. Deze voorjaarsbloeiers schieten momenteel de grond uit. Daarom organiseren De Heimanshof en IVN werkgroep Haarlemmermeer zaterdag 10 april   een speciale dag over deze bloemen die het voorjaar kleur geven.

Voedselbron

Voorjaarsbloeiers zijn niet alleen kleur in de tuin of berm, maar zijn ook een belangrijke eerste voedselbron voor onder meer de bijen, vlinders en andere insecten die ontwaken uit hun winterrust. 

Bezoekers kunnen meer te weten komen over deze planten tijdens een rondleiding of een bezoek aan de tentoonstelling in het informatiecentrum van De Heimanshof. Er is ook een speurtocht voor kinderen die hiermee een prijsje kunnen winnen.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn naast informatie over de voorjaarsbloeiers ook verrassende uitingen te zien van het gebruik van deze planten op allerlei voorwerpen.

Bezoekers die lid worden van De Heimanshof en/of IVN ontvangen een welkom pakket van een aantal voorjaarsbloeiers zoals daslook, armbloemig look, driekantig look en zwartmoeskervel. De looksoorten zijn eetbaar bijvoorbeeld in de sla of als basis voor een pesto. Zwartmoeskervel kan in de soep.

Bewonderen

Niet alleen in de Heimanshof zijn de vroege bloeiers te bewonderen. Overal staat nu in bermen en parken van alles te bloeien, zoals langs het Kelloggpad in Hoofddorp of het Haarlemmermeerse bos.