Er zijn veel en niet altijd eenvoudige zaken waar je als VvE mee te maken krijgt.
Er zijn veel en niet altijd eenvoudige zaken waar je als VvE mee te maken krijgt. (Foto: Brandeisfotografie)

Nieuw: Bond van VvE-besturen Amsterdam Nieuw-West

Algemeen

NIEUW-WEST - Meer dan de helft van de huizen in Amsterdam is eigendom van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat zijn circa 24.000 VvE’s die het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van hun gebouw verzorgen. En dus zijn er vele duizenden bewoners die in hun vrije tijd als VvE-bestuurslid van alles regelen. Om kennis te bundelen en ervaringen uit te wisselen wordt woensdagavond 6 april de Bond voor VvE-besturen in Nieuw-West opgericht. VvE-bestuurders Marjolein Schager en Dirk van der Woude vertellen.

Shirley Brandeis

Illegale verhuur, verkamering, verduurzaming, periodiek onderhoud, contact met gemeente, met buren. Het zijn veel en niet altijd eenvoudige zaken waar je als VvE mee te maken krijgt. “We zijn allemaal goedwillende amateurs,” vertelt Dirk van der Woude, sinds 2002 VvE-bestuurslid in achtereenvolgens drie verenigingen in Osdorp. Via Twitter, waar Marjolein Schager in 2021 aankondigde in het bestuur van haar VvE in Slotermeer plaats te nemen, reageerde Van der Woude meteen. ‘Succes,’ schreef hij. En hij opperde: ‘zou er niet een bond moeten zijn om waar nodig een vuist te kunnen vormen richting gemeente?’ Schager: “We hebben toen een keer met een paar mensen van verschillende VvE’s afgesproken om ervaringen uit te wisselen. Na afloop wisten we dat we dat vaker moesten doen. En dan niet alleen koffie drinken.”

Veel spanningen

Van de koffie kwam het uiteindelijk tot de oprichting van een bond. Volgende week woensdagavond 6 april is die oprichting een feit tijdens de eerste vergadering waarvoor geïnteresseerden zich kunnen aanmelden. Dat zo’n bond hard nodig is, weet Schager na zes maanden in de VvE zeker. “Ik heb gemerkt dat je als bestuurslid zoveel moet bepalen, weten en regelen. Kennis zou toch ergens vandaan te halen moeten zijn.” Van der Woude knikt: “Zonnepanelen aanschaffen, aansluiten op stadsverwarming, het aanbrengen van bewakingscamera’s, waarvoor je een lastig privacyreglement hebt… Over elk onderwerp heeft iemand anders wel eens vergaderd en besloten. Die kennis moeten we in beeld brengen en moeten we delen. Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden.” Ook richting gemeente of in een rechtszaak, geen uitzonderlijke situatie in een stad met veel spanningen qua wonen, ziet hij een pre. “Als je dan iemand kent van een VvE die eerder hetzelfde heeft meegemaakt, is dat ontzettend handig. Dat scheelt soms een stap naar een advocaat. Of betekent een stap naar een deskundige die het uurtarief waard is.”

Alert zijn

Natuurlijk kan een VvE-bestuur een ondersteunende beheerder inhuren, maar bij gebrek aan een keurmerk weet je niet of je met een goede in zee gaat en het kost de VvE uiteraard altijd geld. Van der Woude: “Vaak heb je meer aan iemand van een VvE met bepaalde kennis. Er gebeurt zoveel waar je alert op moet zijn en actie op moet ondernemen. Neem verkamering en woningonttrekking. De gemeente stempelt ongezien goedkeuringen, terwijl het in de splitsingsakte, dat nota bene uit de koker van de gemeente komt, niet mag. Dan moet je als VvE naar de rechter. Of neem de toenemende energie-armoede in combinatie met de verduurzamingsvraagstukken. Ondertussen zag de gemeente tot vorig jaar de 250.000 Amsterdamse woningen in VvE’s qua praktische ondersteuning op dat gebied nauwelijks staan. Terwijl energiebesparing, isolatie en dergelijke heel veel kennis en inspanning eisen.”

Miljard euro

Elkaar kennen en helpen zal veel tijd schelen, weten de oprichters van de Bond van VvE’s Nieuw-West. Naast Van der Woude en Schager zijn dat Maikel van Leeuwen, Eric Spee en Lodewijk Berkhout. Op termijn alle Amsterdamse VvE’s verenigen is zeker een optie. Klein beginnen, willen ze nu. Alhoewel, klein… Nieuw-West telt bijna 27.000 woningen die bij een VvE zijn aangesloten. De totaal 533 VvE’s tellen gemiddeld per vereniging 51 woningen. Van der Woude: “Stel dat er vier mensen gemiddeld in een VvE zitten, dan heb je het over meer dan tweeduizend bestuursleden alleen al in Nieuw-West. Tweeduizend vrijwilligers met grote verantwoordelijkheden. Mensen met goede wil en heus kennis van zaken, maar niet alle zaken. Mensen die samen verantwoordelijk zijn voor al gauw tonnen tot miljoenen euro’s in kas. Omdat ruim de helft van alle huizen in de stad een VvE-huis is, gaat het dan in heel Amsterdam om een miljard euro of zelfs meer.”

Netwerkvoordeel

Schager herkent de deskundigheid die nodig is en soms wordt gemist. “Ik heb bezwaar aangetekend bij de gemeente vanwege overmatige verkamering. Als ik toen iemand had gekend die daar verstand van had of ervaring mee had, was dat fijn geweest.” Van der Woude en Schager maakten het netwerkvoordeel recent nog mee. Buiten alle bestemmingsplannen om werden zes torens van meer dan veertig meter hoog voor de deur van een van de initiatiefnemers gepland. “Door onze kennis en netwerk bijeen te brengen, lukte het onze collega-bestuurder om ondanks gemeentelijke tegenwerking toch op tijd het juiste bezwaar bij de rechtbank te krijgen. Het was weer echt een moment waarop je merkte hoe goed het hebben van een netwerk is. Een netwerk van mensen die hetzelfde doen of hebben gedaan als jij.”

Op 6 april om 19.30 uur is de eerste bijeenkomst voor VvE-besturen in Nieuw-West. Deze avond kunnen bestuursleden kennismaken, hun ervaringen delen en hun ideeën over de bond kenbaar maken. Ook wordt deze avond de Bond voor VvE-besturen Amsterdam Nieuw-West officieel opgericht. De bijeenkomst wordt gehouden in De Serre aan de Pieter Calandlaan 258A. Mail voor meer informatie, voor aanmelding voor de avond en/of voor het aanmelden als aspirant-lid met: vvebond@gmail.com.