Bas Lanser.
Bas Lanser. (Foto: aangeleverd)

Oefentherapie: Voorkomen is beter dan genezen

NIEUW-WEST - “In deze coronatijd, waarin veel meer mensen moeten thuiswerken, kom ik veel werkgerelateerde fysieke klachten tegen. Stel je maar voor: sommigen zitten achter hun laptop aan een keukentafel, op de bank of zelfs in bed. Dat is gewoon funest voor het lichaam. Mensen bewegen, sporten toch minder dan voorheen. De werk/privébalans is een grotere uitdaging geworden, door de coronaperiode én door technologische ontwikkelingen. Dat laatste heeft een enorme impact op de grotere bereikbaarheid en de flexibele werkplekken van werknemers", vindt Bas Lanser, oefentherapeut mensendieck /ergonomisch adviseur.

Lanser: “Oefentherapie is gericht op mensen leren de balans tussen belasting en hun belastbaarheid te herstellen door zelf te laten zien, voelen en (anders) doen. Samen kijken we naar hun lichaamshouding en manier van bewegen/ademhalen tijdens dagelijkse activiteiten of op het werk. Als mens zijn wij ons vaak niet bewust van onze houding en bewegingen in het dagelijks leven. Dit betekent dat wij onbewust door onze lichaamshouding en bewegingsgedrag overbelasting plaatsvindt. Wij merken dat pas, wanneer we pijn of ongemak ervaren. Bij Everybody Moves gaan wij niet voor symptoombestrijding, maar willen wij altijd de oorzaak eerst achterhalen. De zoektocht naar de oorzaak, samen met de cliënt, vind ik persoonlijk het allermooiste van mijn vak.”

Klachten en pijn

Een mens kan vaak belastende houdingen en bewegingen voor lange tijd ondergaan, maar op een gegeven moment raken de spieren oververmoeid. Gevolg: stijfheid of krachtverlies. Dit is een teken dat het lichaam om verandering vraagt! Pijn is een signaal van het lichaam om het te beschermen tegen dreigende schade. Als overbelasting blijft aanhouden, wordt het pijnsysteem verstoord en raakt het lichaam oververmoeid. Je krijgt dan chronische klachten zoals RSI, burn-out, hernia, nek/schouderklachten of hoofdpijn. Vaak wordt er pas actie ondernomen als het kwaad al is geschied. Met goed advies en goede begeleiding kan dit voorkomen worden.

Oplossingen

Lanser: “Daarom leer ik mensen om zich bewust te zijn van eigen houdings- en bewegingsgedrag. Hoe ze zich bewegen, hoe ze iets tillen en ze met hun lichaam omgaan. Zowel thuis als op het werk.”

Er bestaan hele specifieke oefeningen, waarbij je kunt leren om op de juiste manier om te gaan met je lichaam. Situaties, waarbij je je altijd moet haasten, geeft stress in het hoofd, maar ook in het hele lichaam. Stress heeft invloed op je hele systeem. Denk maar aan een verhoogde bloeddruk, die gevolgen kan hebben voor de rest van je lichaam. De spierspanning neemt toe, van opgetrokken schouders tot en met een verkeerde zit-, loop of tilhouding.

Daarnaast kan triggerpoint therapie ook een positieve invloed hebben op het lichaam; het vermindert spanning in spierknopen, waardoor bloedvaten en zenuwen weer vrij komen te liggen. Deze therapie is vooral effectief bij uitstralende pijnklachten. De handgrepen-aanpak is een manuele benadering, gericht op het leren loslaten van spierspanningen. Deze aanpak verbetert bloedcirculatie, spierlengte, spiergevoel en ademhaling.

Lanser: “Als oefentherapeut Mensendieck /ergonomisch adviseur kan ik iedereen helpen, die de bovengenoemde lichaamsklachten heeft. Ben daarom ook heel blij dat ik deel uitmaak van Everybody Moves, die een breed pakket van preventie én (na)zorg aanbiedt.


Voor particulieren, werknemers én werkgevers, zowel thuis als op de werkvloer. Want ons lichaam wordt overal blootgesteld aan verschillende vormen van belasting. Dus blijf niet doorlopen met klachten of je lichaam overbelasten, maar neem gewoon contact op met ons! Want voorkomen (van erger) is beter dan genezen.”

Everybody Moves

Everybody Moves is te vinden via: Sloterweg 303, 1171 VC Badhoevedorp en Osdorpplein 470, 1068 SZ Amsterdam-Osdorp. Boor meer informatie: www.everybodylifestylecenters.nl of 06 19433638.