De Amsterdammer en Amsterdammertje uitreiking in 2019.
De Amsterdammer en Amsterdammertje uitreiking in 2019. (Foto's: Jurre Rompa)

Binnenkort stemmen voor Amsterdammer van het Jaar 2021

AMSTERDAM – Acht Amsterdammers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor hun stad en medemens, zijn genomineerd voor de titel Amsterdammer(tje)van het Jaar 2021. Amsterdam blijkt een onuitputtelijk aantal vrijwilligers te hebben dat zich barmhartig inzet voor hun stad en stadsgenoten. Net als andere jaren hebben Amsterdammers aan de oproep om kandidaten voor te dragen op grote schaal gehoor gegeven.

Elk jaar krijgen Amsterdammers de kans om ‘hun‘ vrijwilliger voor te dragen voor de titel Amsterdammer van het jaar. De jury kiest tien genomineerden uit de grote stapel inzendingen uit en maakt een afgewogen keuze.

Eigenlijk verdienen alle vrijwilligers van de stad deze eretitel

Dat is elk jaar weer een moeilijke klus, want eigenlijk verdienen alle vrijwilligers van de stad deze eretitel.

Genomineerden

Ook dit jaar is er weer een mooi reeks barmhartige Amsterdammers tot stand gekomen. 

De tien genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2021 zijn:

Julia Zegeling; woont in een studentenflat in Amsterdam-West waar op de gang een regenboogvlag in brand was gestoken. Ze liet het er niet mee bij zitten.

Mohamed Ettajiri en Fatimzahra Baba; als jongerenwerker en Buurtmoeder Nieuw-West hebben zij ervoor gezorgd dat de rellen die jongeren op Tussenmeer veroorzaakten vanwege de coronamaatregelen niet zijn geëscaleerd.

Pien ter Voert: initiatiefnemer van Het Lichthuis, een plek waar Amsterdammers met psychische problemen in het weekend terecht kunnen.

Kibret Mekonnen; een gevluchte journalist uit Ethiopië die het Amsterdams buurtfilmfestival organiseert om Amsterdammers te verbinden.

Lamyn Beilgaroui; sportpedagoog geeft kickbokstraining aan jongeren die dreigen te ontsporen en altijd een luisterend oor heeft.

Carleen De Lange; oprichtster van Veerkrachtig Betondorp en biedt hulp aan wie het nodig heeft in deze buurt.

Jason Bhugwandass; heeft als jongere in een gesloten jeugdzorginstelling gezeten en strijdt er nu voor om het beleid te veranderen.

Ellen Brudet; heeft een poppen- en cadeauwinkel met poppen met een eigen verhaal.

De genomineerden zijn allemaal zeer enthousiast en trots

Alle genomineerden worden voorgesteld in deze krant, elke week tot 15 mei. Deze week het verhaal van Ellen Brudet, ook op deze pagina te vinden.

De genomineerden zijn allemaal zeer enthousiast over en trots op hun eervolle nominatie. Van 1 tot en met 13 mei kan er op de kandidaten worden gestemd via www.amsterdammervanhetjaar.nl. Daar stellen de kandidaten zich dat ook voor.

Bekendmaking

Zondag 15 mei februari maakt burgemeester Femke Halsema tijdens een live-uitzending van AT5 vanuit de ambtswoning bekend wie de Amsterdammer van het Jaar 2021 wordt. De uitzending begint om 12.00 uur. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op www.amsterdammervanhetjaar.nl.

Kurano Bigiman werd in 2020 winnaar midden in coronatijd.