Rode lampenpoetsersplant.
Rode lampenpoetsersplant. (Foto: aangeleverd)

Een reis door De Heimanshof

HAARLEMMERMEER - Bezoekers van De Heimanshof kunnen een reis maken door de tropen, de woestijn en het mediterrane klimaat en kennis maken met de rode lampenpoetsersplant, wurgboom, drakenbloedboom, olifantspoot, paradijsvogelbloem, schoonmoedersstoel en vele andere bijzondere kasplanten. 

Deze reis kan op zondag 1 mei worden gemaakt en er is een leerzame gezinsspeurtocht uitgezet door de drie kassen. Deelname is gratis. De tuin is open van 13.00 tot 17.00 uur.

Vruchten

In de kassen zijn planten te vinden waarvan de vruchten in ieder huishouden terug te vinden zijn. Denk daarbij aan koffie, citrusvruchten, druiven, banaan en vijg. Maar ook de manukaplant kan gebruikt als voedsel, dat deed de Maori, het eerste volk dat Nieuw-Zeeland bewoonde, al. En papyrusriet werd niet alleen voor het maken van papier gebruikt maar ook voor dakbedekking.

Heemtuin

De kassen zijn op het oog een vreemde eend in de heemtuin, maar historisch verklaarbaar. Het terrein van De Heimanshof was vroeger de gemeentelijke stadskwekerij en in de kassen werden kantoorplanten gekweekt. Na overdracht aan De Heimanshof zijn de kassen omgebouwd om les te geven aan schoolkinderen over klimaten, de herkomst van producten die dagelijkse worden gebruikt en de verre weg die deze moeten afleggen naar Nederland.

Vanaf 1 mei is de heemtuin tot 25 september in de weekenden open van 13.00 tot 17.00 uur. Op werkdagen is de tuin open van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het adres is: Wieger Bruinlaan 1 in Hoofddorp.