Woning kopen bij scheiding?

Veelgestelde vragen bij scheiden gaan over de (nieuwe) woning. Wat is mogelijk en wat is de juiste volgorde?


Als jullie een gezamenlijke eigen woning hebben, zijn er drie opties: de woning wordt verkocht, één van jullie neemt de woning over, of als derde: er gebeurt niets en de woning blijft (voorlopig) onverdeeld. 


We merken dat duidelijkheid over deze mogelijkheden rust brengt, en enorm helpt bij het komen tot een optimale oplossing voor alle partijen.

Gesprek hypotheekadviseur

Parallel aan de mediation, kan hypotheekadvies worden ingewonnen. Hierbij zijn gegevens nodig uit de mediation, zoals ideeën over partneralimentatie. De (on)mogelijkheden rond de financiering kunnen weer worden ingebracht in de mediation. Op deze manier wordt er gekeken naar welke oplossing rond de woning het beste past en ook echt uitvoerbaar is. 

Voor zover nodig en gewenst, kunnen de voorlopige eerdere afspraken dan nog worden aangepast.

Woning kopen

Het werkelijk overnemen van de huidige woning gebeurd na de scheiding. Het kopen van een andere, nieuwe woning kan soms al eerder, vóórdat de scheiding officieel is. Dit is wel afhankelijk van de hypotheekmogelijkheden van de bank en van de tijdslijnen. Het is dan belangrijk dat de koopovereenkomst correct in het echtscheidingsconvenant is opgenomen, en dat de rechten en plichten daaruit duidelijk zijn toegewezen.