Hare Majesteit Koningin Máxima borduurt samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland mee aan dit nieuwe culturele erfgoed.
Hare Majesteit Koningin Máxima borduurt samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland mee aan dit nieuwe culturele erfgoed. Foto: Tommy de Lange

About a Jacket in Hoorn werkt mee aan ‘Koninklijk borduren’

Algemeen

HOORN - Dit najaar zijn de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch - het woonpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima - te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Hare Majesteit Koningin Máxima borduurt samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland mee aan dit nieuwe culturele erfgoed. Ook de vluchtelingvrouwen van borduuratelier About a Jacket in Hoorn leveren een bijdrage aan dit bijzondere project.

In de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ zijn de nieuwe gordijnen te zien samen met de historische gordijnen die de inspiratiebron vormden. De tentoonstelling, te zien van 1 december 2022 tot en met 29 mei 2023, biedt een kijkje in het maakproces van dit omvangrijke project en toont de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren. 

Hare Majesteit Koningin Máxima volgde samen met leden van borduurgroep ‘Stik en Strijkgroep’ van ‘Het Ronde Tafelhuis’ uit Tilburg in het TextielMuseum een masterclass borduren van meesterborduurder Anna Bolk. De tentoonstelling biedt bezoekers de kans de nieuwe gordijnen te bewonderen voordat ze geïnstalleerd worden in de Chinese Zaal van het paleis. De gordijnen zijn een hedendaagse herinterpretatie van de oorspronkelijke gordijnen gemaakt in het 18e-eeuwse Kanton, die te kwetsbaar zijn en moeten worden geconserveerd. Het TextielLab - de werkplaats van het TextielMuseum - borduurt de nieuwe gordijnen machinaal, waarna borduurliefhebbers uit het hele land met de hand borduursels toevoegen. 

De tentoonstelling ‘Koninklijk borduren’ neemt de bezoeker mee in alle stappen van het ontwerp- en maakproces van de nieuwe gordijnen. Ook de handwerkliefhebbers die hebben bijgedragen aan het borduurwerk staan centraal. Meer informatie: www.textielmuseum.nl .

Paleis Huis ten Bosch.