De schimmelcoaches, hier samen met hun trainers, zijn er klaar voor.
De schimmelcoaches, hier samen met hun trainers, zijn er klaar voor. (Foto: GvdIJ)

Schimmelcoaches aan de slag in Moerwijk

Bewoners van Moerwijk die last hebben van schimmel in hun woning kunnen vanaf nu de schimmelcoaches van Duurzaam Den Haag en de Moerwijk Coöperatie inschakelen. Deze wijkbewoners hebben zelf eerder te maken gehad met schimmel en zijn recent opgeleid om de oorzaken daarvan te achterhalen én een oplossing te vinden.

Gerard van den IJssel

Het groepje inwoners van Moerwijk volgt sinds november de opleiding tot schimmelcoach. Denise, Hulya, Willem en Raymond zijn door de wol geverfde ervaringsdeskundigen, die zelf in hun woning ook ernstige problemen met schimmel hebben gehad. Als geen ander weten zij hoe moeilijk het is om vast te stellen waar de problemen door ontstaan. “Is het probleem de mens of de woning?”, vat coach Willem de kernvraag samen. “Of komt het toch door iets van buiten?” Hij benadrukt dat het er niet omgaat een schuldige aan te wijzen, maar om een oplossing te vinden. “Je ziet vaak dat gesprekken tussen bewoners en corporaties vastlopen op de schuldvraag. Dan blijft men hangen in verwijten en wederzijdse frustratie.” Dit is verklaarbaar omdat een schimmel nagenoeg altijd wordt veroorzaakt door zowel gebouweigenschappen als (ventilatie)gedrag van de bewoners.

De coaches kregen de afgelopen maanden niet alleen training in alles dat te maken heeft met schimmelproblemen, maar er was ook veel aandacht voor het vergroten van de sociale vaardigheden van de coaches. “Het vraagt nogal wat van iemand om contact te leggen met een bewoner die veelal stijf staat van de frustratie over niet opgeloste problemen”, legt Lennart van der Linde van Duurzaam Den Haag uit. “De coaches hebben geleerd om met zelfvertrouwen, rust en respect om te gaan met de bewoners.”

Voor coach Hulya is dat aspect nog wel het interessantst. “Ik denk dat veel mensen in Moerwijk de corporaties niet meer vertrouwen. Wij zijn gewoon mede-wijkbewoners, dus ze zullen ons sneller binnenlaten en geloven.” Coach Raymond noemt zichzelf daarom ook wel eens ‘herstelcoach’. “Als wij het goed doen, herstellen we ook het vertrouwen tussen de corporaties en de bewoners. Wij zijn dus echt een deel van de oplossing.”

Meten is weten

Mensen die zich aanmelden voor een advies, krijgen altijd twee coaches op bezoek. De coaches noteren vervolgens de ervaringen van de bewoner en kijken ook zelf rond in de woning om te zien wat de schimmel kan veroorzaken. Daarbij worden onder meer een vochtmeter en co2-meter gebruikt. Alles komt vervolgens in een rapport te staan dat wordt aangeboden aan de bewoner en de woningcorporatie. “Meten is weten”, zegt coach Willem. “Als wij goed beslagen ten ijs komen, met een onderbouwd verhaal, is het veel makkelijker om andere te overtuigen van de maatregelen die kunnen worden genomen.”

Johan Apeldoorn van de Moerwijk Coöperatie denkt daarom dat het voor de corporaties interessant zal zijn om mee te betalen aan de onderzoeken. “Staedion en Vestia hebben ook een deel meebetaald aan de trainingen. Ik denk dat het voor hen ook van groot belang is dat de schimmelproblemen goed worden aangepakt, zodat mensen langer met plezier in hun woning blijven wonen.”

Oefenen

Voordat de teams er in het echt op uit trekken, willen zij hun werkzaamheden eerst nog oefenen op een stuk of tien locaties in Moerwijk of daarbuiten. De groep doet daarom een oproep aan mensen met schimmelproblemen, die er geen bezwaar tegen hebben om vier à vijf mensen twee uur in huis te laten, om zich aan te melden voor een onderzoek. Dat kan door te bellen met Johan Apeldoorn (06-18146226) of door een email te sturen naar schimmelcoach@moerwijkcooperatie.nl. Voor de bewoners zijn er geen kosten verbonden aan de onderzoeken.


Proef met themastemmen in drie Haagse wijken

De gemeente Den Haag gaat dit jaar experimenteren met themastemmen. De online proef voor bewoners van drie geselecteerde wijken wordt uitgevoerd in de weken na de gemeenteraadsverkiezingen. De wijken zijn Benoordenhout, Rustenburg - Oostbroek, Bohemen en Meer en Bos. De uitkomsten vormen input voor de onderhandelaars en schrijvers van het nieuwe coalitieakkoord.
Het democratisch experiment themastemmen is onderdeel van een van de voorstellen van het Haags college uit de nota Vitalisering democratie en het door de raad aangenomen initiatiefvoorstel 'Gooi die luiken open' van Hart voor den Haag/Groep De Mos.
De wijken waarin de proef wordt uitgevoerd liggen in verschillende stadsdelen. Ze verschillen qua opleidingsniveau, gemiddeld besteedbaar inkomen en migratieachtergrond, maar zijn samen wel representatief oor de inwoners van Den Haag. Ook is bij de selectie gekeken naar de opkomst bij de verkiezingen en naar wijken met veel en weinig inwoners.
In de drie wijken wordt bewoners via een online vragenlijst op een aantal thema's die in de wijken kunnen spelen, gevraagd naar hun voorkeuren. De thema's zijn gebaseerd op het coalitieakkoord, peilingen en thema's uit het kieskompas en de stemwijzer. Denk hierbij aan wonen, een schone wijk of verkeer.
Wethouder Martijn Balster (participatie): "Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die zo'n proef uitvoert. Op deze manier blijven we zoeken naar nieuwe manieren om ieders mening te horen en om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. Ik ben hier trots op, en ik ben benieuwd naar de resultaten."
Direct na de verkiezingen ontvangen bewoners van de geselecteerde wijken een uitnodigingsbrief om online hun stem uit te brengen. De resultaten worden overhandigd aan de onderhandelaars van het nieuwe coalitieakkoord.
Hierna wordt samen met de gemeenteraad geëvalueerd of de proef voor herhaling vatbaar is.