Wethouder Martijn Balster (rechts) en  Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion met op de achtergrond het gebied waar één van de grootste gebiedsontwikkelingen in Nederland gaat plaatsvinden.
Wethouder Martijn Balster (rechts) en Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion met op de achtergrond het gebied waar één van de grootste gebiedsontwikkelingen in Nederland gaat plaatsvinden. (Foto: Jos van Leeuwen )

Den Haag Zuidwest gaat in 2023 op de schop

Het is een van de grootste uitdagingen voor de komende tien tot vijftien jaar. De grootschalige herstructurering van Den Haag Zuidwest moet inwoners in dit gedeelte van de stad weer een (woon)toekomst geven. De Dreven, Gaarden en Zichten ondergaan een enorme verandering. ,,Dit is een van de grootste gebiedsontwikkelingen in Nederland.” 

Vochtige woningen, waar niet tegen op te stoken is. Gehorige huizen waardoor letterlijk het doortrekken van het toilet van de benedenburen is te horen. Het is lang niet altijd een pretje om in Den Haag Zuidwest te wonen. De huizen in de wijk, die na de Tweede Wereldoorlog uit de grond werden gestampt, zijn na zeventig jaar ‘op’ en toe aan vernieuwing.

Vandaar dat de komende tien tot vijftien jaar de schop in Zuidwest gaat. De gemeente, woningcorporatie Staedion en haar partner Heijmans zullen die klus op zich nemen. In totaal komen er 5500 nieuwe woningen: 2000 worden er gerenoveerd en daarnaast is er plek voor 3500 nieuwe huizen.

,"Wat uniek aan dit project is, is dat er de garantie is dat iedereen in zijn eigen wijk kan blijven wonen”, zegt wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn). "Je hoeft straks de wijk niet uit als je bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding naar een andere woning uitkijkt.”

Naast bewoners een toekomst in de wijk geven en het woningtekort in de stad oplossen, moet dit project ook het voorzieningenniveau in Zuidwest verbeteren. Balster: "Er is veel vraag naar dienstverlenende beroepen in de wijk. Daarom gaan we ook woningen bouwen die voor leraren, politiemensen en verpleegkundig personeel bestemd zijn. In de plannen is er aandacht voor eerstelijns zorg, welzijn, culturele functies en onderwijs.”

Maar hoe waterdicht is die garantie in een tijd dat er woningnood heerst en prijzen van huizen vaak onbetaalbaar zijn? "We werken samen met Staedion en dat is geen commerciële partij. De 2000 gerenoveerde woningen blijven sociale huurwoningen. Van de 3500 nieuwe woningen, wordt dertig procent sociale woningen, 26 procent wordt betaalbare koopwoningen en 27 procent middeldure huurwoningen. Bovendien worden het duurzame woningen, waardoor de energierekening ook veel lager dan nu zal uitvallen.”

Maar lang niet iedereen in de wijk is overtuigd van het slagen van de plannen. Er zijn bewoners die zich afvragen of ze wel een mooie woning terugkrijgen en of die ook nog betaalbaar is. "Wij realiseren ons dat het ingrijpend voor de bewoners is om anderhalf tot twee jaar je woning te moeten verlaten”, zegt Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion. ,,Daarom hebben we veel gesprekken met hen gevoerd en gaan we dat de komende tijd ook doen. Met de bakfiets naar mensen toe om aan de keukentafel in gesprek te gaan. Zodoende creëer je tot 2030 rust. We gaan proberen om de overlast zo klein mogelijk te houden. Door het werk zo in te richten dat ze bijvoorbeeld niet twee maar een keer hoeven te verhuizen. Er zijn natuurlijk risico’s, want dit is een van de grootste gebiedsontwikkelingen in Nederland. Maar wij denken dat we met alle risico’s rekening hebben gehouden.”

In totaal zal er voor een miljard in het hele gebied (woningen, voorzieningen, aanpak openbare ruimte, groen) geïnvesteerd worden. Daarvan betaalt de gemeente bijna 27 miljoen euro en draagt het Rijk eenzelfde bedrag bij.

Volgend jaar gaan de werkzaamheden in de wijk beginnen. Van Herk: "Over vijftien jaar staat er een heel andere wijk. Hoe dat eruitziet, daarvan is nu moeilijk een voorstelling te maken. Maar er is een metafoor die wel treffend is. Als je nu 16 jaar in Zuidwest bent, dan zou je in het verleden na verloop van tijd voor een woning naar een andere wijk moeten verhuizen. Straks kan je voor iedere levensfase een woning in je eigen wijk vinden. En dat is een mooi vooruitzicht.”