Het klusteam, met vl.n.r. Jehtro, Raymond, Per, Allard en Wendy.
Het klusteam, met vl.n.r. Jehtro, Raymond, Per, Allard en Wendy. (Foto: GvdIJ)

Buurt aan zet bij nieuw ontmoetingscentrum Van Baerle & Co

Buurt aan zet bij nieuw ontmoetingscentrum Van Baerle & Co

In de Van Baerlestraat in Moerwijk wordt al enkele weken keihard gewerkt aan een nieuw ontmoetings- en activiteitencentrum onder de naam Van Baerle & Co, waarbij Co niet staat voor ‘compagnon’ maar voor ‘co-creatie’. Buurtbewoners en betrokken organisaties worden nadrukkelijk gevraagd zelf met ideeën te komen voor het gebruik van de ruimte.

Gerard van den IJssel 

Het enthousiasme spat van de muren in de voormalige fietsenwinkel. “Dit moet de leukste co-werk-koffie-afspreek-expo-plek van Moerwijk worden”, zegt coördinator Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie. Achter hem is het buurtklusteam met Jehtro, Raymond, Per, Allard en Wendy druk bezig. De muren worden geverfd, gaten worden gedicht en de vloer wordt schoongemaakt. Als alles meezit kan over een week begonnen worden met het inrichten van de ruimte die vorig jaar leeg kwam te staan. Omdat in de buurt veel zorgen zijn over de veiligheid ontstond toen al snel het idee om het pand te gebruiken om iets positiefs toe te voegen aan de wijk. “Het moet een plek zijn voor de bewoners, maar ook voor alle organisaties die werken in de wijk”, vertelt Neo de Bono. “Een ruimte om samen te komen en elkaar te inspireren. We zijn bondgenoten van elkaar. Ieder voor zich is niet dé oplossing, maar we hebben wel allemaal een deel van de oplossing. Dus we moeten wel samenwerken. En het is belangrijk dat bewoners daar integraal onderdeel van uitmaken.”

Allard legt even zijn verfkwast neer en schuift aan bij het gesprek met Neo de Bono. Ook hij is enthousiast over de locatie. “Wat dit zo bijzonder maakt is dat het echt vanuit de wijk is ontstaan. Dus geen idee vanuit het stadhuis of een organisatie, maar van bewoners zelf. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn.” 

'Een ruimte om samen te komen en elkaar te inspireren'

De afgelopen weken hebben bewoners al verschillende ideeën ingeleverd. Daaronder enkele werkgelegenheidsprojecten, zoals een plek om oude meubels op te knappen, maar ook plannen voor een expositieruimte, een plek voor trainingen en vergaderingen en ruimte voor een fietsenmaker. De komende weken wordt gekeken wat haalbaar is.

Ook Raymond van het buurtklusteam zit boordevol vol ideeën. “In de kelder zou ik een scooter- en fietsenstalling maken, of plek voor een oefenruimte voor muzikanten. En in de winkel hoop ik dat er een koffiecorner komt, zodat verschillende mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. En ik hoop dat ambtenaren van de gemeente hier een paar dagen per week komen werken, zodat ze de bewoners en de buurt beter leren kennen.”

Verkiezingen

Wendy is ondertussen in de weer met kwasten en verf om de puntjes op de i te zetten, zodat de muren overal even mooi afgewerkt zijn. Tussendoor ontvangt ze gasten met een bakje koffie en een vriendelijk woord. "Je kan mij overal voor inzetten. Ik vind het fijn om me hier nuttig te kunnen maken.” Aan de muur hangt het nieuwe Moerwijk Manifest, een serie afspraken tussen bewoners en gemeente waarbij gelijkwaardigheid, laagdrempeligheid en de medezeggenschap van buurtbewoners leidend zijn. "We kijken nog of we er ook een soort oorkondes van kunnen maken”, vertelt Neo de Bono. "Dat bewoners dat dan kunnen ondertekenen en mee naar huis kunnen nemen.” De planning van Van Baerle & Co is om begin maart open te gaan. "We nodigen dan ook alle politieke partijen uit, om te vragen wat zij willen met Moerwijk”, zegt Neo. “Het is dan vlak voor de verkiezingen, dus het juiste moment om een commitment te vragen.” De gemeente heeft al voor meerdere jaren de bekostiging van het centrum toegezegd. “Dus we hebben de tijd om er iets moois van te maken.”