Hart voor Den Haag wil een wethouder voor Zuidwest

Hart voor Den Haag / Groep de Mos vindt dat er een langdurige integrale aanpak nodig is om de problemen in Zuidwest het hoofd te bieden. "Er voltrekt zich op dit moment een sociale ramp onder 70.000 vergeten mensen", stelt lijsttrekker Richard de Mos.

Het gebied kent een grote sociaal-economische multiproblematiek, gekenmerkt door: langdurige werkloosheid, armoede, schulden, radicalisering, polarisatie, toenemende gevoelens van onveiligheid, verloedering, gezondheidsproblemen en opgroeiende kansarme jongeren in een sociaal zwakke omgeving, aldus De Mos, die vindt dat het Rijk, naar voorbeeld van Rotterdam Zuid, moet komen met een Nationaal Programma.
Ook wil hij dat de gemeente zelf een langjarige investering in dit gebied gaat doen. "Onder leiding van een coördinerend wethouder Zuidwest moet er een programmaorganisatie komen waarbij werk, onderwijs en wonen centraal staan. De stedelijke programma's van alle diensten moeten daarbij 10% van hun budget voor Zuidwest reserveren." Mensen uit de armoede helpen doe je volgens de lijsttrekker door banen te creëren, daarom wil hij in Zuidwest bedrijfspanden, bedrijfsverzamelgebouwen en kleinschalige maakindustrie. Ook het bedrijventerrein ZKD moet wat hem betreft partner worden bij het realiseren van werkgelegenheid. Daarom moet ZKD, waar nu onder andere verslavingszorg is gehuisvest, weer primair een banenmotor worden”, aldus De Mos.