Wethouder Martijn Balster neemt de keuken officieel in gebruik.
Wethouder Martijn Balster neemt de keuken officieel in gebruik. (Foto: Jos van Leeuwen)

Wethouder feliciteert vrijwilligers met halve keuken

“Van harte gefeliciteerd met de helft van de keuken,” zei wethouder Martijn Balster (PvdA) jolig tegen de vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Morgenstond. Hij kwam er de nieuwe keuken officieel in gebruik nemen.

Jean Quist

Er zit een verbouwing aan te komen voor het ontmoetingscentrum. De kans dat de nieuwe keuken door dat werk beschadigt is dan groot. Daarom moet een deel van de vernieuwing wachten tot de aannemer gereed is. De spullen blijven tot dan in hun de dozen wachten. Over een kleine twee weken moet over de verbouwing meer bekend zijn.

Drie gangen

Gekookt kan er al wel in de deels vernieuwde keuken, legde vrijwilliger Sjors Putman uit aan wethouder Balster. Op dinsdag- en donderdagavond voor mensen die om wat voor reden dan ook niet zelf koken. Of gezellig met anderen van één van de twee menu’s willen genieten. Nederlands of ‘internationaal’ en altijd drie gangen voor zes euro. “Maar wel het liefst van tevoren opgeven in verband met de inkopen.” Inmiddels schuiven zo’n veertig mensen aan.

Intensief gebruik

Het zijn allemaal vrijwilligers die in het centrum koken. Het hoofdgerecht verandert zoveel als het kan met de seizoenen. “Maar je ontkomt niet altijd aan rijst of spaghetti of rode kool of bietjes,” zei Sjors. Behalve wanneer het uitgebreidere kerstmenu wordt geserveerd en de tafels ook buiten de reguliere avonden worden gedekt. Dus de keuken wordt intensief gebruikt, vatte Sjors de gang van zaken samen.

Onder de indruk

De wethouder zei zich nog te kunnen herinneren dat de vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Morgenstond zich al vroeg in de coronatijd de afgekondigde maatregelen eigen hadden gemaakt. “Er was heel precies uitgetekend hoe je moest lopen om het tóch voor elkaar te krijgen om maaltijden te maken en te bezorgen in de wijk.” Hij was er van onder de indruk. En van het feit dat er zoveel werk werd verzet om mensen in de wijk te bereiken.

'Mensen vinden het belangrijk om elkaar tegen te komen'

"Erg belangrijk dat deze plek er is,” benadrukte Balster, "en dat die van waarde is én van waarde blijft.” De gemeente maakt volgens hem ook weer meer werk van ontmoetingsplekken in bijvoorbeeld Morgenstond. “Als je mensen vraagt ‘wat vindt je belangrijk’ dan is dat een plek om elkaar tegen te komen.” 

Aanmelden

En eten verbindt volgens hem helemaal. Als straks de keuken helemaal op orde is, wil hij nog eens langskomen om te zien hoe het is geworden en wellicht een keer mee-eten. “Maar wel van tevoren melden,” gaf één van de vrijwilligers hem mee.


UB40, DI-RECT en Maan naar Parkpop

De eerste namen voor Parkpop zijn bekend. UB40 met Ali Campbell, DI-RECT, Maan, Kevin & The Animals, Goldband en Froukje treden op tijdens de 40ste editie. Het gratis festival vind dit jaar plaats op zondag 12 juni op het Malieveld.

Na bijna drie jaar is het eindelijk zover: de jubileumeditie van Parkpop, voor het eerst op het Malieveld. "We hebben helaas ons jubileum twee keer moeten uitstellen door corona maar dit jaar gaan we het eindelijk vieren met een geweldig programma. We kijken er naar uit om op 12 juni opnieuw te laten zien waarom Den Haag de muziekstad van Nederland is!'' zegt festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Bij een jubileumeditie hoort een band van wereldformaat. Dat is de organisatie van Parkpop gelukt met het vastleggen van de Britse band UB40. Met de unieke stem van frontman Ali Campbell heeft de Engelse band meerdere hits als ‘Red Red Wine' en ‘Food For Thought' gescoord. Dit jaar laat Ali Campbell nogmaals zijn kunsten zien tijdens Parkpop. 

En met DI-RECT en Goldband treden maar liefst twee Haagse bands op tijdens de jubileumeditie.





De sfeer zit er tijdens Parkpop altijd goed in.