Iris bij een van de aquariums van Sea Life
Iris bij een van de aquariums van Sea Life (Foto: Sea Life Scheveningen)

Rolstoel vormde voor Iris geen belemmering bij vinden droombaan

Iris Molenaar zit in een rolstoel en woont in Scheveningen. Sinds december vorig jaar werkt ze bij Sea Life Scheveningen als guest experience medewerker. Haar rolstoel vormt daarbij geen belemmering. Wel kan ze als ervaringsdeskundige helpen bij het nog toegankelijker maken van het zeeaquarium.  "Als je wil, kan je alles", zegt Iris.

Voordat Iris in een rolstoel terecht kwam, was ze werkzaam in de zorg en werkte ze onder andere met mensen met een verstandelijke beperking en jong dementerenden. Toen dat niet meer mogelijk was heeft ze een switch gemaakt naar maatschappelijk werker. Na de uitbraak van het coronavirus zat ze tijdelijk thuis en besefte ze dat ze het roer om wilde gooien. Ze ging solliciteren bij Sea Life. "Het eerste sollicitatiegesprek was online. Aan het eind van het gesprek heb ik - ook al is dat niet verplicht - wel gemeld dat ik in een rolstoel zit", vertelt Iris. "Maar dat was absoluut geen probleem", haakt Michelle, guest experience manager, hierop in. "Iris woont in Scheveningen en kan zelfstandig naar haar werk. Dat doet ze met een aangepaste fiets die voor de rolstoel gemonteerd kan worden. We hopen dat we meer enthousiaste werknemers als Iris binnen krijgen." Dat Iris ervaringsdeskundige is op het gebied van toegankelijkheid, daar heeft haar werkgever ook veel aan. Zo heeft ze al aangegeven wat er verbeterd moet worden binnen het bedrijf. Zo zijn een aantal deuren al minder stroef gemaakt om zo de doorgang nog makkelijker te maken, en is er een traphekje geplaatst. Vanwege haar deskundigheid zal Iris ook bij Merlin Entertainments, het moederbedrijf van Sea Life en exploiteur van onder andere LEGOLAND® Discovery Centre als ervaringsdeskundige op het gebied van toegankelijkheid worden aangesteld.

Voorbeeldfunctie

Iris is blij dat ze anderen kan motiveren en een voorbeeldfunctie heeft. "Als je wil kan je alles - dat is mijn motto, en hiermee wil ik anderen en vooral ook de jeugd motiveren. Sommige jongere rolstoelgebruikers denken dat er geen werk voor ze is nadat ze van school afkomen, niets is minder waar. Kijk waar ik werk; elke dag dieren en bezoekers om me heen, wow!”

Grote waarde

Pascal van Wersch, manager van Sea Life, vindt de kennis en ervaring van Iris van grote waarde voor het bedrijf. "Iris vertegenwoordigt de doelgroep van mindervaliden. Zij kan ons uit de eerste hand perfect vertellen hoe we zaken nog meer kunnen verbeteren. Sea Life had al een keurmerk rolstoeltoegankelijk maar naar we willen graag naar 'rolstoelvriendelijk'. We komen er nu achter dat er nog een aantal zaken aanpassing nodig hebben."