''Ingang Paleis''
''Ingang Paleis'' (Foto: archief Rondel)

'Ingang Paleis'

DEN HELDER - Het is inmiddels al weer enige tijd geleden dat ik van een trouwe lezer van deze rubriek, een klein stapeltje oude ansichtkaarten van Den Helder kreeg. En daarbij dient opgemerkt dat de meeste kaarten betrekking hadden op de Koninklijke Marine, en vaak zitten daar soms juweeltjes van foto’s bij. Het is zelfs zo dat ik de ansichtkaart die ik u vandaag laat zien, al eens eerder gebruikt heb in een andere rubriek maar deze kaart heeft iets unieks en daarom toon ik hem nog eens.

Unieke plaat 

Ik wil erbij opmerken dat ik altijd grote bewondering heb gehad voor de broodfotografen die stad en land afreisden om foto’s te maken die vroeg of laat bij een plaatselijke ansichtkaartenverkoper zoals Prins, Spruit of Maas, om er een paar te noemen, te koop aangeboden werden. Het blijkt ook dat er onder die fotografen vaak hele talentvolle jongens, maar soms ook vrouwen zaten en daarbij denk ik aan mej. Anna Clasina Leijer.

De ansichtkaart die ik u vandaag laat zien heeft als onderschrift: “Ingang Paleis”. Elke Nieuwedieper weet dat ik het heb over het Commandementsgebouw der Koninklijke Marine aan het Nieuwe Diep. In vroeger tijd, de kaart is verzonden in 1911, was het mogelijk om aan de Hoofdgrachtkant het terrein van het Commandementsgebouw te betreden, en dat maakt bovenstaande afbeelding zo uniek! 

Sterker nog als je goed kijkt naar deze afbeelding zie je dat er een meneer op de fiets het terrein verlaat, en iets zegt tegen een tegemoetkomende fietsende dame die gevolgd wordt door ik neem aan haar hondje. En hiermee wil ik zeggen dat er soms talentvolle jongens waren die iets aparts op de toen zo gevoelige plaat wisten vast te leggen en in dit geval is dat het hondje. Het is alleen jammer dat we nooit zullen weten wie deze fantastisch mooie afbeelding heeft gemaakt. Al met al is dit een afbeelding waar een mens met een tikje weemoed en verlangen naar kijkt, vooral omdat hier weer eens uit blijkt hoe vergankelijk heel veel zaken zijn.