Molengracht
Molengracht (Foto: Archief Rondel)

DEN HELDER - Een van de mooiste ansichtkaarten van het naoorlogse Den Helder is dit gezicht op de Molengracht. Gewoon in prachtig contrasterend zwart-wit, de kleurenkaart die alles mooier doet lijken dan het in werkelijkheid is was nog niet in de handel.

Woonschuit in het kanaal 

Toch wel een gelukkige bijkomstigheid, want nu kunnen we zien hoe proper de woonschuiten erbij lagen die een ons Helderse Kanaal voor een goed deel vulden. Voor degenen die over de vijftiger jaren alleen maar van “horen zeggen” kunnen meepraten maakt dit stukje stadsgeschiedenis duidelijk dat we, vooral in ons tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen oord, heel lang met een grote woningnood te kampen hebben gehad. 

Jaloerse blikken

En menigeen, die noodgedwongen inwoonde, heeft toen met een jaloerse blik gekeken daar de gelukkigen die hun dagen daar aan de waterkant onbekommerd sleten. 

Maar zoals met veel wereldse zaken het geval is: alles heeft z’n voor en z’n tegen. Maar weer zien we hoe dicht geboomte de wallenkanten sierde, waarbij ons juist nog een bescheiden doorkijkje wordt gegund op dat deel van de Keizersgracht en van de Weststraat waar de ooit zo prachtige bebouwing moest verdwijnen op last van de Duitse bezetters. Lang hebben we altijd gedacht dat er nooit meer bebouwing op deze plek zou plaats vinden. Maar gelukkig straalt zowel de Weststraat als de Keizersgracht weer net mooi als vroeger aan het Helderse Kanaal en dan hebben we het nog niet eens over het Molenplein gehad!