Koop een leuk boekje om je to-do lijstjes in te maken
Koop een leuk boekje om je to-do lijstjes in te maken (Foto: Pexels)

Hoe maak ik een to-do lijstje?

Drukke dag voor de boeg? Dan kun je een to do-list maken. Zo’n lijstje van dingen die je moet doen, helpt je om overzicht te creëren en te behouden Maar hoe maak je nou de perfecte to do-list?

Maak duidelijke taken

Deze is voor iedereen die weleens ‘werken aan dat project’ opschreef op een blaadje. Oké, we geven het toe, misschien is dat een goede reminder om eraan te beginnen, maar het zorgt er natuurlijk niet voor dat je een doel hebt waar je naartoe werkt. Vergelijk het met studeren op je opleiding. Je kunt je voornemen om te gaan ‘leren voor je tentamen’, maar je kunt ook ‘hoofdstuk twee en drie lezen’ van een bepaald boek. In het laatste geval heb je een duidelijke taak, in het eerste geval is het meer een goed voornemen.

Maak jezelf niet gek

We begrijpen dat je in een ideale situatie het liefst twintig rapporten zou lezen en dan ondertussen ook nog de (af)was doet en niet te vergeten, ook een beetje tijd voor jezelf neemt. Maar als je álles opschrijft wat je de komende tijd moet doen, kan dat nogal, eh, overweldigend zijn. Schat dus in wat realistisch is. Wat kun je ongeveer op één dag doen zonder compleet gek te worden?

De belangrijkste dingen moet je sowieso opschrijven, maar alles wat eventueel ook morgen kan, kun je beter op een aparte to do-list schrijven. Een ‘ellenlange to do-list’ is per definitie gewoon fout en maakt je dag niet bepaald leuker.

Een to-do lijstje helpt je om overzicht te houden

Schrijf de tijden erbij

Heb je moeite met bedenken wat nou realistisch is? Het is sowieso een goed plan om per taak in te schatten hoeveel tijd je er ongeveer voor nodig hebt. Schrijf dan bijvoorbeeld ’15 minuten’ en ‘1,5 uur’ bij taken. Dat is beter dan het maken van een gehele tijdsplanning (‘van negen tot tien dit, van tien tot half elf dat’, et cetera). Als je namelijk toch langer of korter bezig bent met een bepaalde taak, zou je je hele planning dan weer moeten veranderen.

Dus, wat ga jij allemaal doen vandaag?