Bombardement
Bombardement (Foto: Archief Rondel)

DEN HELDER - Op 14 mei 1940, dus morgen 82 jaar geleden werd het Fort Oost-Batterij en de directe omgeving gebombardeerd door 30 Duitse vliegtuigen. Het bombardement duurde bijna vijf kwartier en koste aan vier militairen en enkele burgers het leven.

82 jaar geleden werd het Fort Oost-Batterij gebombardeerd 

Op bovenstaande foto die gemaakt is door de Duitse fotografe Minna Walinschat (fotobureau Helder) is de enorme ravage te zien die ontstaan is na het bombardement op de huizen aan de tegenover het Fort gelegen Dijkweg.

Even wat historische uitleg hierbij, de Dijkweg lag aan de binnenzijde van de Helderse Zeedijk en liep van het Helden der Zeeplein tot de (Kruisweg) ongeveer de plek waar nu de bebouwing aan de Kanaalweg richting Hoofdgracht ophoudt. Ik moet u wel zeggen dat ik er wel wat uitzoekwerk aan verricht heb om uit te zoeken waar deze foto nou precies gemaakt was omdat de achtergrond nogal onduidelijk is.

De batterij is in 1977 gesloopt

Maar uiteindelijk kwam ik er achter dat we op de achtergrond kijken naar het voormalige Fort Oost-Batterij! En bij het grote publiek zal Fort Oost-Batterij toch wel het meest bekend zijn geworden omdat het de bakermat is geweest van het NAVGIS de Navigatie Gevechts-Informatie Dienst van de Koninklijke Marine. Vanwege het in de jaren zeventig van de vorige eeuw op Delta hoogte brengen van de Helderse Zeedijk is Fort Oostbatterij in 1977 gesloopt!