'Samenwerking'
'Samenwerking' (Foto: aangeleverd)

Luister wekelijks naar LOS Nostalgia

DEN HELDER - Het radioprogramma Nostalgia op LOS Den Helder is een wekelijks 'Helderse' terugblik op zondagmiddag met historische informatie, interviews en nostalgische muziek van de afgelopen 100 jaar. De uitzending is op zondag 15 mei van 12:05 - 15:00 uur.

Zondag 15 mei LOS Nostalgia

De Helderse visserijvereniging 'Samenwerking' vierde op 1 mei 1982 haar 40 jarige bestaan met een receptie in restaurant 'Lands End' en 's avonds was er een gezellig feest in 't Huys Tijdtverdrijf voor de leden van de visserijvloot. Toenmalig wethouder van Visserij, Cor Out, constateerde dat de Helderse visafslag in 1982 nog een omzet van 2,3 miljoen gulden behaalde en verwachtte een verder groei. Een halve eeuw eerder leverde de visserij te weinig op om in het nodige levensonderhoud te voorzien.

Menig visserman kon moeilijk zijn hoofd boven water houden

Het bestuur van visserijvereniging ‘Samenwerking', met als eerste voorzitter Joh. Stevenson, diende toegankelijk te zijn voor zowel eigenaren als opvarenden. Doordat men aanvankelijk weinig steun kreeg in Den Haag werd door een vijftal visserijverenigingen de Nederlandse visserijbond opgericht en kwam de Nederlandse Viscentrale tot stand om via allerlei maatregelen de visserij te ondersteunen. De plaatselijke bedrijfsvereniging ‘Samenwerking' waarin zowel werkgevers als werknemers tot belangen behartigden heeft veel verbeteringen tot stand gebracht maar leidt 90 jaar na oprichting min of meer een ‘slapend' bestaan. Hoewel zij nog staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel wordt er nog sporadisch beroep op deze vissersvereniging gedaan. Afgelopen maandagochtend vond een gesprek plaats met de vroegere voorzitter Jan Kraak en het bestuurslid Martien Bakker dat in het tweede uur van LOS Nostalgia wordt uitgezonden.

De uitzending is op zondag 15 mei van 12:05 - 15:00 uur.