Afbeelding
(Foto: )

Vandaag laat ik u een stokoude ansichtkaart van de Gravenstraat zien die op 14 augustus 1907 is verzonden door een zekere J. Smit aan een mejuffrouw J. Jollema op Terschelling.

Over de Gravenstraat kun je met recht zeggen dat het altijd een straat is geweest waar veel bedrijfjes gevestigd zijn geweest tot aan de afbraak in de jaren zeventig van de vorige eeuw toe. Onderzoek in wat oude adresboeken leert je al gauw dat er een paar visrokerijen, wat vispakhuizen en wat kleine zich meester timmerman noemende aannemers zaten. Ik vind het wel bijzonder om in deze rubriek ook eens mijn overgrootvader Paulus Voorthuizen ( 1846-1925) te noemen want hij was ook meester timmerman op het adres Gravenstraat 12-14 achter de Bethelkerk. 


Omkijkende naar de periode waaruit ik stam zijn mij in de Gravenstraat toch nog heel wat bedrijven of bedrijfjes bijgebleven, en dan denk ik in de eerste plaats aan het loodgietersbedrijf van Jan van Dam die zijn toonzaal in de Sluisdijkstraat had. En dan was er ook nog de eieren groothandel van Andree Hanse, ik meen dat zijn collega Jaap Vlaming heette. Iets verderop in de straat zat de steenhouwerij van de firma Duijvelshoff en daar tegenover zat de N.V. brood- en koekfabriek ,,De Eendracht”.

In het tweede gedeelte van de Gravenstraat (later Kerkstraat) heeft nog de radiodistributie gezeten. En aan het einde richting Spoorstraat zat het rusthuis van de stichting gereformeerde bejaardenzorg het latere Goede Ree aan het Julianaplein.