Duinoord in de jaren 50
Duinoord in de jaren 50 (Foto: archief Rondel)

DEN HELDER - Nu het zomerseizoen weer voor de deur staat wil ik u vandaag met bovenstaande foto een blik gunnen op de situatie rond “Duinoord” zoals deze aan het allereerste begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw was.

Sporen van bezetting nog zichtbaar

Het autootje had – al was het bij mondjesmaat – haar intrede gedaan, ook blijkt uit het plaatje dat de lichte modellen de voorkeur, van het volk genoten. Maar het meest populaire en noodzakelijke vervoersmiddel was en bleef nog altijd de fiets. De uitgebreide stallingsmogelijkheden bij “Duinoord” en bij de ingang van de Donkere Duinen wijst daar duidelijk op, hoewel – ter uitsparing van een paar dubbeltjes – het verbod op stallen in ’t duinterrein hier en daar nog wel eens werd overtreden.

We mogen echt van geluk spreken...

Dat de sporen van de bezetting toen nog bijzonder talrijk waren wordt hier geïllustreerd door de aanwezigheid van de kolossale bunker aan de voet van de duinen. Strand en duinen mogen dan nog een lange tijd onveilig terrein zijn geweest, we mogen echt van geluk spreken dat het recreatiegebied “Donkere Duinen” vrij ongeschonden als zodanig weer dienst kon doen; nog steeds tot groot genoegen van onze burgerij en van de vreemdelingen die deze oase in het landschap bijzonder hoog waarderen.

En eigenlijk als je tegenwoordig vanuit een duinpannetje nog eens op deze hoogte zou gaan staan, kom je er achter dat weinig is veranderd aan de omgeving!