Afbeelding
(Foto: )

DEN HELDER - Bijna honderdnegentien jaar geleden, zo oud is de hierbij afgedrukte ansichtkaart al, kon niemand voorzien dat onze gasfabriek ook nog eens tot ’t verleden zou gaan behoren.

Feest was het op 8 december 1857 toen de Helderse straten zich bij nacht en ontij konden baden in het propere gaslicht. Maar voor vele Nieuwediepers was verwarming en verlichting middels gas een veel te kostbare zaak; de peterolielamp, het fornuis en ’t potkacheltje moesten nog jaren lang uitkomst brengen.

Later kwam het gebruik van gas meer en meer in - velen van ons zullen zich de verhalen van onze grootouders nog wel herinneren als ze vertelden over de narigheid met de gaskousjes. Hier ziet u de gasfabriek voor de vernieuwing en verbouwing in 1904. Opvallend is toch wel het strak gelijnd zijn van de toen bestaande gebouwen die zich in het lichtgerimpelde water van het Helderse kanaal wat laten weerspiegelen. Heel fijntjes steekt op de achtergrond het torentje van de voormalige OLVOO-kerk boven een loods uit.

En links op de voorgrond is een huisvrouw bezig de was op te hangen aan de lijnen die gespannen waren tussen de bomen die de Achtergracht-Zuidzijde zo’n vriendelijk aanzien gaven. Dat kon toen zonder bang te zijn dat een onbekende de was voor je binnenhaalde. En het wonderlijke is dat gas anno 2022 weer volledig in de publiciteit staat door de stopgezette gasleveringen uit Rusland!