Anniek Herder, Lasse, Sofie en Anne Slettum planten een sleedoorn.
Anniek Herder, Lasse, Sofie en Anne Slettum planten een sleedoorn. (Foto: Willem Brand)

Eerste fase groen schoolplein bij basisschool De Dolfijn in Haarlem afgerond

Algemeen

HAARLEM - Drie jaar geleden nam een groepje van vier ouders het initiatief om het voor iedereen openbare schoolplein van basisschool De Dolfijn te vergroenen. Wethouder Welzijn en Volksgezondheid Diana van Loenen en beleidsmedewerker Anne Slettum van de Provincie Noord-Holland hadden maandag 21 november 2022 de eer het eerste groene deel te openen.

Werkgroeplid Groen Schoolplein Bastiaan Ruizeveld de Winter: “Belangrijkste redenen waren dat het schoolplein vol met water bleef staan als het flink had geregend en dat het op warme dagen te warm werd door gebrek aan bomen en struiken.”

Minder klieren, avontuurlijker spel

Schoolpleinen zijn vaak te stenig en kunnen veel groener. Tegelijk is het vergroenen ervan een prachtig educatiemiddel en zelfs middel om gedrag te beïnvloeden. Werkgroeplid Anniek Herder: “Er is een relatie tussen groen en gezondheid, bovendien wordt er op groene schoolpleinen minder gepest, minder geklierd en is het spel avontuurlijker.”

Klimaatlessen

Tijdens klimaatlessen heeft ontwerper Renet Korthals Altes de kinderen gevraagd wat zij wilden en een plattegrond laten tekenen. De kinderen wilden graag blijven voetballen, in het ontwerp is het sportveld verplaatst. Ze wilden ook meer avontuur in de vorm van een boomhut en touwen om in te klimmen.

Anniek Herder: “Het is gaaf als kinderen meekrijgen wat het werk van een ontwerper en hovenier allemaal inhoudt.”

Beplanting

Het schoolplein met een oppervlakte van 2000 vierkante meter, blijft voor een deel betegeld zodat de kleintjes kunnen blijven fietsen. Een groot deel wordt bos. Anniek: “Er worden vandaag zo’n 230 struiken en halve boompjes van 1,5 meter geplant. De grond bleek door een kleilaag lastig doordringbaar. De hovenier heeft de klei bij het infiltratieveld daarom omgewoeld en drainagebuizen aangebracht. Al het groen betekent dat er minder regenwater in het riool komt.”

Bomenquiz

De circa honderdvijftig kinderen die de opening opluisterden, kregen voordat ze het nieuwe plein konden uitproberen nog een bomenquiz voorgeschoteld. Educatie en plezier gaan immers hand in hand. Onder groot gejuich werd daarna het groene deel van het nieuwe schoolplein geopend.

Boomhut, wilgenzone en zandbak staan nog in de planning. Dan zal bovenop de tachtigduizend voor ontwerp, bomen en struiken nog een krappe zestigduizend euro moeten worden opgehaald.

Anniek Herder, Lasse, Sofie en Anne Slettum