Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

Jos Wienen: ‘We bestuderen vonnis demonstraties abortuskliniek’

Algemeen

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen weet nog niet zeker of de gemeente in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis van de Haarlemse bestuursrechter over de demonstraties rond het Beahuis & Bloemehovekliniek. Dat gaf hij donderdag aan in reactie op verschillende vragen vanuit de gemeenteraad naar aanleiding van de uitspraak, die de maandag ervoor door de rechtbank in Haarlem was gewezen.

De bestuursrechter stelde in het vonnis dat burgemeester Wienen wel degelijk goede redenen had om de manifestaties van Donum Domini te beperken, omdat de acties van de religieuze organisatie aantoonbaar voor ongeregeldheden hebben gezorgd. Desondanks zei de bestuursrechter ook dat het aangewezen demonstratievak aan de Herenweg eigenlijk te ver op afstand van de kliniek ligt. D66 wilde daarom weten of er een voorlopige voorziening zou moeten worden getroffen in afwachting van een hoger beroep, maar volgens de burgemeester is dat niet nodig. Hij kan namelijk nog altijd een beslissing nemen over waar de demonstratie precies moet plaatsvinden, maar moet dat besluit dan wel beter motiveren.

Jouw Haarlem riep de burgemeester op om tegen het vonnis in beroep te gaan, desnoods tot aan het Europees Hof. Volgens de oppositiepartij zou dat eindelijk duidelijkheid kunnen brengen in de zaak. In beginsel heeft de gemeente zes weken de tijd om hoger beroep tegen de uitspraak aan te tekenen, vanaf het moment dat de uitspraak door de rechtbank is gewezen.