Ensemble Aventure.
Ensemble Aventure. (Foto: aangeleverd)

Middeleeuwse muziek en Pianorecital in ‘t Mosterdzaadje

SANTPOORT-NOORD - Aventure is een befaamd ensemble voor Oude Muziek en brengt zaterdag 26 november om 15.00 uur in 't Mosterdzaadje muziek uit de Middeleeuwen met een thema dat nog helemaal van deze tijd is: Cranc, Onzeker, Broos.

Het is een zeldzaam mooi vijfluik ui het Gruuthuse Manuscript uit circa 1400. Ensemble Aventure bestaat uit blokfluitisten Marco Magalhaes, Fumitaka Saito en Ita Hijmans. Teksten worden gezongen door Christohper Kale.


‘Muziek is het toverwoord dat als een universele kracht ons moed geeft het kwetsbare bestaan
het hoofd te bieden. Virtuoze 15e-eeuwse instrumentale arrangementen vormen het
middeleeuwse kader rond de actualiteit van dit tijdloze vijfluik.'


Maria-liederen en lamentaties. Zo klinken hoop, verdriet, troost, aanvaarding en berusting in de taal van de late middeleeuwen. Maria, een kostbare bloem, een roos vol van hemelse dauw is de sleutel. De lamentaties bezingen op ontroerend persoonlijke toon de smartelijke dood van een geliefde en de kwetsbaarheid van ons bestaan.

Maxime Snaterse 

Pianiste Maxime Snaterse kreeg haar masterdiploma met een tien uitgereikt. Dat zegt al genoeg over haar grote talent, muzikaliteit en passie. Zij is te gast in ‘t Mosterdzaadje op zondag 27 november om 15.00 uur met een programma dat de luisteraar gaat meevoeren in haar klankwereld. Werken van Berio (uit Six encores), Beethoven (Op.10 nr. 3), Brahms (twee ballades) en Debussy (Images).

Een verhalend, beeldend en fantasierijk programma, muziek met uiteenlopende karakters en stijlen. Van dramatiek en lyriek tot abstracte klankwerelden, van experimentele vormen tot extreme stemmingswisselingen. De luisteraar wordt in dit diverse programma op geleidelijke wijze meegenomen van het ene muziekstuk naar het andere. Belangrijke werken uit de pianoliteratuur gecombineerd met hier en daar een verrassende componist of een onverwacht muziekstuk. Een recital waarbij de musicus haar passie voor de klassieke pianomuziek kan uiten en wil delen met het publiek. 

't Mosterdzaadje

t Mosterdzaadje is een voormalig kerkje aan de Kerkweg in Santpoort. Toen de kerkgemeenschap te groot werd en in 1938 een ander onderkomen kreeg, werd het voormalige kerkje een timmermanswerkplaats en een trappenfabriek. Pim en Paula Reiding kochten het voormalige kerkje in 1982 met de bedoeling er een werkplaats van te maken. Het is nooit een werkplaats geworden, want al snel ontstond het idee om er een klein cultuurpaleisje van te maken. Tegenwoordig helpt een groep van zo'n 30 vrijwilligers om de boel draaiend te houden.

 

Locatie: ‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625. De toegang is vrij, na afloop collecte met richtlijn van €10,-.

Meer informatie via www.mosterdzaadje.nl

Afbeelding