Donderdag 12 mei was de feestelijke aftrap van het Haarlemse Zwaluwkoor.
Donderdag 12 mei was de feestelijke aftrap van het Haarlemse Zwaluwkoor. (Foto: Willem Brand)

Zwaluwkoor op Schalkwijks meemaak-podium

Willem Brand

HAARLEM - Malika Ahrouch, projectleider van drie Zwaluwkoren, zingt in de Amsterdamse afdeling: ”Het bracht me in contact met mensen die ik normaal nooit zou ontmoeten. En ik leerde om in mijn moederstaal, het Berbers, te zingen.”

Donderdag 12 mei was de feestelijke aftrap van het Haarlemse Zwaluwkoor.


In Amsterdam is er al jaren een Zwaluwkoor: een koor van nieuwe en in dit land geboren Nederlanders. Het initiatief ervoor komt van Merel Huizinga, die namens de door haar in 2008 opgerichte stichting Philomela met professionele musici ook workshops in achterstandswijken geeft. 

Sultan van Oman

Merel, die zelf als mezzosopraan optreedt met muzikale shows: “Er worden liederen uit alle windstreken gezongen, zoals zwaluwen de hele wereld over trekken.” De aanleiding voor Philomela was bijzonder. “Ik moest zingen voor de sultan van Oman, mocht langer blijven maar ben teruggegaan om een kerstconcert in een verpleeghuis te geven.” Dat contrast zette haar aan het denken. “Ik was zo geraakt door de reacties dat ik dacht: ik wou dat ik dit voor mijn oma had gedaan.” 

Ontmoeting

Het Zwaluwkoor blijkt een mooie manier om nieuw en oud elkaar te laten leren kennen, blijkt uit de ervaringen in Amsterdam. Merel: “Muziek betekent ontmoeten. Bovendien leren nieuwkomers zo op een speelse manier de taal.” Merel geeft een voorbeeld van een expat die een nieuwkomer aan een baan hielp. Maar, voegt ze er snel aan toe: “Dat is natuurlijk een uitzondering. Het kan ook alleen samen een kop koffie drinken zijn.”

Feestelijke aftrap, na de zomervakantie officiële start

Professioneel

Voorop staat dat de begeleiding in professionele handen is. In Haarlem gaat Carole Kroese aan de slag. Merel: “Tijdens de auditie voor een dirigent was al snel duidelijk dat het, gezien haar ervaring en muzikale kennis, Carole moest worden. Ze dirigeerde een aantal orkesten en heeft al elf koren onder haar hoede gehad.” 

Meemaak-podium

Tijdens de presentatie maakt Carole er een zangfeestje van. Ze laat de groep van vijftien mensen met speelse oefeningen meteen voluit gaan. Echt gaaf om te zien. Winston Brandon, communitymanager van de bibliotheek Haarlem-Schalkwijk, is blij met de samenwerking. “Dit is een plek waar de wijkbewoners elkaar verhalen vertellen door middel van theater en kunst - en nu dus door muziek.” 

De officiële start is na de zomervakantie. Merel: “Dit was een feestelijke kennismaking, ook voor partnerorganisaties die met nieuwkomers werken en met het welzijnswerk.” 

De repetities zijn wekelijks op donderdag in bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Deelname is gratis. Aanmelden kan via projectleider Malika Ahrouch: ahrouch@philomela.nl.