Fracties verschilden in interpretaties verkiezingsuitslag

Joost Verhagen

HAARLEM -  Verkenner Kees Vendrik heeft donderdagavond tijdens de vergadering van de Haarlemse gemeenteraad vragen beantwoord over de voortgang van de coalitievorming. Vendrik zei wel enige moeite te hebben gehad met de verschillende interpretaties die de raadsfracties hadden van de verkiezingsuitslag. ,,U heeft het mij wel moeilijk gemaakt.'' zei Vendrik. Hij stelde uiteindelijk de interpretatie van de meerderheid te hebben gevolgd; een groen, sociaal en progressieve coalitie.

´U heeft het mij wel moeilijk gemaakt´

Vendrik zelf zei de verkiezingsuitslag niet heel eenduidig te vinden. Hij heeft op verzoek van een aantal raadsfracties eerst een verkenningsronde op de inhoud opgestart. Een variant met de Christenunie viel af, omdat deze partij bij deelname een wethouder wilde leveren. De Actiepartij toonde zich wel bereid om onder bepaalde voorwaarden mee te doen zonder wethouder. Vendrik complimenteerde de lokale Haarlemse partij daarom voor de politieke moed.

Herstel verloren vertrouwen

Peter van Kessel (VVD) begon zijn bijdrage om nogmaals aan de historisch lage opkomst tijdens de verkiezingen te memoreren. ,,Als er toch niets veranderd, waarom zou je dan nog stemmen?'' aldus Van Kessel. Hij riep daarom op om met de stad in gesprek te gaan om het verloren vertrouwen te herstellen. Dat leverde hem vragen op van Jasper Drost (Groenlinks) die Van Kessel vroeg hoe hij dan kijkt naar het feit dat de VVD de fakto eigenlijk ook kiezers is verloren. Meryem Çimen (D66) zei uit te kijken naar de verdere inhoudelijke gesprekken en het vormen van een college.

Oude koers verder?

De veel gehoorde kritiek vanuit de raadsfracties die niet bij de huidige samenstelling zitten, is dat de coalitie van de afgelopen acht jaar simpelweg het liefst op de oude koers verder wil gaan. Trots Haarlem stelde dat het college daarmee 'niet echt divers' wordt, en stelde voor een partij uit te nodigen die de afgelopen jaren 'keihard oppositie heeft gevoerd'.


De vijf partijen zullen de komende tijd het coalitieakkoord verder gaan uitwerken. Vervolgens kan er een nieuw college worden gevormd.