Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: De laatste dag

HAARLEM - Ongeveer anderhalf jaar geleden stond ik bij de ingang van de XL-locatie bij Schiphol om een journalist van NH Nieuws – en daarmee jullie – welkom te heten op de grootschalige teststraat. Deze week zag ik hem weer op dezelfde plek, maar dan voor het tegenovergestelde. De deuren van het indrukwekkende gebouw zijn op woensdag voor altijd gesloten. Een bijzonder moment waarbij er onder de medewerkers uiteraard veel emotie naar boven kwam.

Wat mij altijd direct opviel was dat de sfeer op de locatie altijd uitstekend was. Op de piek werkte er ruim 270 mensen per dag om jullie allemaal te kunnen testen en vaccineren. Bij elkaar opgeteld zijn er in totaal bijna een miljoen prikken gezet of testen uitgevoerd. Jong en oud hebben er samen de schouders onder gezet, dag in dag uit. Het is fijn dat de locatie kan sluiten (al komt dat in eerste instantie doordat de huur afliep en er geen behoefte meer lijkt aan een locatie om zo grootschalig te kunnen werken. Maar om dit gemotiveerde team daar voor het laatst samen te zien, doet toch een beetje pijn.

Ondertussen lijken we ons geen zorgen te maken. We gaan op reis, bezoeken weer festivals, zitten op terras en gaan bij elkaar op visite. Heel begrijpelijk als je elkaar al zo lang niet ontspannen hebt kunnen ontmoeten en de muren ook op je af kwamen. Tegelijkertijd zien we dat ook de het houden van afstand, het treffen van hygiënemaatregelen en dergelijke niet meer de norm is. Winkelwagentjes worden niet meer ontsmet en als je iedereen swingend op de Coolsingel ziet bij het behalen van de Conference Finale door Feyenoord bekruipt je toch een angstig gevoel dat mensen denken dat het coronavirus verleden tijd is. Zo wordt er ook over gepraat. Niets is minder waar zo laten ons de voorbeelden in China en Zuid Afrika zien. En als we het ventilatievraagstuk op scholen niet op korte termijn hebben opgelost, mogen we ons hart vasthouden.

Ik wil u daarmee geen angst aanpraten. Geniet van het leven, maar laten we ons bewust zijn van het feit dat het coronavirus nog steeds rondwaart en er nog steeds belang is kwetsbare mensen te beschermen en de zorgcontinuïteit te waarborgen. Het zou toch jammer zijn als bepaalde zorg niet kan worden verleend omdat de ziekenhuizen weer volstromen met covid-19 patiënten. We kunnen het voor zijn, dus ons - beter we er ook voorstaan - ons te houden aan de basisregels.