En plots sta je er alleen voor....
En plots sta je er alleen voor.... (Foto: Jenny Sturm - stock.adobe.com)

Wat komt er allemaal kijken na het verlies van uw partner?

Weet u wat er allemaal op u af komt wanneer uw partner overlijdt? Allereerst is het van belang dat u uw huisarts waarschuwt. Naast de emotionele verwerking van uw verlies zijn er na de uitvaart tal van praktische zaken die geregeld moeten worden. Is er sprake van geregistreerd partnerschap of huwelijk, dan komt de afwikkeling van de nalatenschap op u af.


Wat u moet regelen na de uitvaart

Voordat u een erfenis (nalatenschap) kunt afwikkelen, moet eerst een aantal zaken duidelijk zijn: wie is erfgenaam, is er een testament en wie gaat alles regelen? Let hierbij op de financiƫle situatie; u erft uw partners bezittingen en schulden. Sinds kort zijn erfgenamen beschermd tegen onverwachte schulden. Houd daar dus rekening mee.

Verklaring van erfrecht

In een verklaring van erfrecht staat wie er is overleden, wie de erfgenamen zijn en wie de nalatenschap afwikkelt namens de erfgenamen. Het document wordt opgesteld door een notaris. In een aantal gevallen moet de notaris de waarde van de nalatenschap officieel vaststellen.

Nalatenschap

Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan laat uw overleden partner zijn of haar bezittingen aan u na. Dit kunnen tastbare spullen zijn zoals een eigen woning, meubilair en kunstwerken. Niet tastbare bezittingen zoals een bankrekening, aandelen of schulden vallen ook onder uw partners bezittingen. Een aantal verplichte zaken die geregeld moeten worden, leest u hieronder.

Bankzaken afhandelen

Om de bankzaken van uw partner te kunnen afhandelen, moet u de bank(en) informeren over zijn/haar overlijden. Vraag de betreffende bank naar hun procedures. Zij kunnen u verder helpen.

Inkomen van de overledene

Had uw partner een baan in loondienst, dan informeert u de werkgever. Ontving uw partner een uitkering, dan informeert de gemeente automatisch de desbetreffende uitkeringsinstanties na het ontvangen van de Akte van overlijden. U heeft recht op een eenmalige overlijdensuitkering van de werkgever of uitkeringsinstantie.

Anw-uitkering

Na het overlijden van uw partner kan het zijn dat u minder of zelfs geen inkomsten meer heeft. Mogelijk heeft u recht op een nabestaandenuitkering Anw. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vindt u meer informatie over het aanvragen van een Anw-uitkering.

Schoolgaande en studerende kinderen

Als uw partner overlijdt, is dit een aangrijpende gebeurtenis voor uw kind. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Wie het gezag krijgt over uw minderjarig (jonger dan 18 jaar) of jongmeerderjarig (tot 21 jaar) kind, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Het is goed om te weten welke bronnen er bestaan voor financiƫle ondersteuning. Denk aan een verhoging van het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en tegemoetkoming in de studiekosten. Als uw kind studiefinanciering ontvangt, neem dan contact op met het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Huisvesting en zorg

Hoe zit het met uw woonsituatie en zorgbehoefte als uw partner overleden is? Kunt u in de woning blijven wonen en voor uzelf blijven zorgen? Kunt u huurtoeslag aanvragen? Heeft u een koopwoning? Misschien kan of moet de hypotheek aangepast worden.


Was uw partner voor het overlijden opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis? Een kamer of appartement in een verzorgings- of verpleeghuis moet kort na het overlijden van de bewoner leeg worden opgeleverd. Maak hierover afspraken met het verpleeghuis.


Heeft uw partner altijd voor u gezorgd en/of veel in het huishouden gedaan? Dan heeft u na zijn of haar overlijden misschien behoefte aan (meer) professionele zorg, ondersteuning of aanpassingen in uw huis. Misschien kunt u een beroep doen op voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of op de Wet langdurige zorg (Wlz). Meer informatie vindt u op zorgwijzer.nl.