De leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem vertonen hun productie op het Nederlands Filmfestival
De leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem vertonen hun productie op het Nederlands Filmfestival (Foto: Common Frames )

Jonge Haarlemse nieuwkomers vertonen eigen films over vrijheid op Nederlands Film Festival

Algemeen

HAARLEM - Jonge nieuwkomers uit Haarlem hebben hun eigen korte film gemaakt rondom het thema ‘vrijheid’. Meer dan 750 jonge migranten uit heel Nederland maakten tijdens het project Ithaka Filmt van Common Frames hun eigen films. Talentvolle leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem werden vervolgens geselecteerd voor de Ithaka Film Academie, waarbij de jongeren onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhalen verfilmden. Het resultaat wordt op 28 september 2022 vertoond op het Nederlands Film Festival. 

Wat is voor jou het ultieme vrijheidsgevoel?

De film Noodoproep, gemaakt door leerlingen van de Internationale Taalklas Haarlem, is een thriller over drie kinderen die zichzelf in veiligheid moeten brengen na een bericht van de regering dat buitenlanders vogelvrij zijn verklaard. Filmprofessional Ruben Peters vertelt: “De jongeren wilden graag iets maken wat zij zelf nooit eerder in een film of op tv hadden gezien. Ze kwamen al snel met hun unieke verhaal over een NL-alert wat hun ultieme vrijheidsgevoel in één keer doet omslaan. De leerlingen vroegen zich namelijk af wat vrijheid nog betekent als er geen veiligheid is.” 

Jonge Haarlemse filmmakers

De jonge filmmakers zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlands onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Afghanistan naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit (hebben) ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films. 

Culturen komen origineel samen

Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer van het project: “Het was voor de jongeren heel bijzonder om in hun films met het thema vrijheid aan de slag te gaan. Het zijn nieuwkomers met diverse achtergronden en culturen, waardoor er ook verschillende perspectieven rondom het onderwerp werden gedeeld.  Door goed samen te werken kwamen ze tot hun zelfbedachte verhaal. Ik ben echt onder de indruk van de originele films die de jongeren hebben gemaakt.”

In première

Premières Ithaka Film Academie wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Kinderpostzegels, Triodos Foundation, Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort. 

Tickets voor het evenement zijn gratis verkrijgbaar via de website van Nederlands Filmfestival