Twee acteur spelen met veel vaart en humor.
Twee acteur spelen met veel vaart en humor. (Foto: aangeleverd)

Theaterstuk 'Onder het Melkbos' bij Verhalenhuis

HAARLEM - Bijna zeventig jaar geleden overleed, op negendertig jarige leeftijd, de beroemde en beruchte schrijver Dylan Thomas (1914 - 1953). Deze bohémien uit Wales was een dronkelap, vechtersbaas en schuinsmarcheerder, maar bovenal: een fenomenaal dichter. Theatergroep Alkmaar (TALK) speelt komend seizoen zijn meesterwerk: in een speelse en frisse bewerking. 14 oktober in het Verhalenhuis.

fantasievolle tsunami van beelden, woorden en personages

Twee acteurs schakelen virtuoos tussen de personages en brengen de tientallen losse scènetjes met veel vaart en humor. Met twee houten blokken en vijf verplaatsbare lampen is het decor minimaal en wordt er bewust veel aan de fantasie van de kijker zelf overgelaten. 

Dit terwijl het stuk in de jaren ’50 werd geschreven als ‘stemmenspel’ voor BBC Radio, in het theater belandde en vaak met een grote cast gespeeld werd om de ruim vijftig personages te vertolken. Weelderige decors ook, in een poging om het stadje aan zee te verbeelden.

Wat deze bewerking van TALK verder bijzonder maakt, is dat het zowel in theaters als ook op andere locaties gespeeld wordt. Want ook in de intieme setting van bijvoorbeeld een huiskamer of een boekhandel komt deze versie uitstekend tot zijn recht.

"Onder Het Melkbos” toont ons vierentwintig uur uit het leven van een dorpje aan zee in Wales. Het stuk begint in de nacht; de mensen slapen, dromen, hebben hun geheime gedachten en nachtmerries. Dan wordt het ochtend; ze ontwaken, gaan aan het werk, naar de haven, de bakkerij. Kinderen gaan naar school, de dronkaard bestelt zijn eerste glas bier in Het Zeemannenwapen. Huisvrouwen klitten samen bij de pomp. Het wordt later, middag en avond. Boer Walter haalt zijn vee naar binnen, Eerwaarde de Zeeuw zegt zijn avondgebed. En zo verstrijkt een alledaagse dag. Het stuk eindigt wederom met de nacht. De cirkel is rond.

"Onder Het Melkbos” is ‘plotloos'; er is geen intrige, geen hoofdpersoon. De meeste personages komen maar één of twee keer voorbij. Het dorpje zélf is het belangrijkste personage. Als publiek beleef je een levend schilderij. Juist daarom is "Onder Het Melkbos” iets geweldigs. De virtuoze taal van Thomas én het prachtige spel van de acteurs maken de voorstelling tot een verrassend, speels en ontroerend geheel. Meer info en reserveren: www.verhalenhuishaarlem.nl.

Afbeelding