Nieuw college van start: ,,Een hoopvol begin in onzekere tijden''

Joost Verhagen

HAARLEM -  PvdA-fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer sprak donderdagavond tijdens een speciale raadsvergadering over 'een hoopvol begin in onzekere tijden' met betrekking tot het nieuwe coalitieakkoord dat in de gemeenteraad besproken werd.

 Als het aan de coalitiepartners PvdA, Groenlinks, D66, CDA en Actiepartij ligt moet Haarlem de komende jaren 10.000 extra woningen gaan krijgen, waarvan 40% sociaal. Ook moet er meer groen worden toegevoegd en grote stappen worden gezet in de energietransitie om de groeiende dreiging van klimaatverandering tegen te gaan. 

Daarnaast is er flink extra budget gereserveerd voor de cultuursector en ondersteuning voor Haarlemmers met een kleine beurs moet aanzienlijk worden uitgebreid.


De reacties uit de oppositie waren echter minder eensgezind. Zo stelde VVD-fractievoorzitter Peter van Kessel dat het schadelijk is dat de coalitie autogebruik nog verder wil terugdringen. Hij meent dat het volledig autoluw maken van de binnenstad bijvoorbeeld slecht zou zijn voor ondernemers, ouderen en Haarlemmers die slecht ter been zijn. Daarnaast memoreerde Van Kessel nogmaals aan de lage opkomst tijdens de verkiezingen van 16 maart, en het onderzoek daarnaar wat nog altijd niet aan de raad gepresenteerd is.

Sceptisch en constructief

De meningen onder de rest van de oppositiepartijen verschilden onderling aanzienlijk. Zo gaf Jouw Haarlem bijvoorbeeld aan constructief te willen meedenken waar mogelijk, maar Aynan sprak zich ook sceptisch uit over het plan om de wijken nog verder te gaan verdichten. OPHaarlem zei de komende jaren vooral te zullen letten op de begrotingen, en of daar nog wel genoeg ruimte in zit om met eventuele onvoorziene situaties om te gaan.

Nieuw college

Na het debat over het coalitieprogramma zelf, werd ook het nieuwe college geïnstalleerd. Een aantal wethouders uit de vorige periode zullen ook in het nieuwe college plaatsnemen, namelijk Eva de Raadt (CDA), Robbert Berkhout (Groenlinks) en Floor Roduner (PvdA). D66 Wethouder Jur Botter en Marie Therese Meijs (Groenlinks) komen de volgende periode niet meer terug. Zij zullen worden vervangen door voormalig raadslid Bas van Leeuwen (D66) en Diana van Loenen (PvdA).