Viviane heeft een missie: huidkanker zoveel mogelijk terugdringen.
Viviane heeft een missie: huidkanker zoveel mogelijk terugdringen. (Foto: AG Heeremans Photography)

Van levensbelang: nu smeren voor later

REGIO - Hoera, de zomer is begonnen. De zon schijnt weer volop en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zijn. Maar denk je er eigenlijk wel aan om je in te smeren voordat je de zon ingaat? 

Dispensers met gratis zonnebrand om huidkanker terug te dringen

Zelfs als je maar heel even buiten bent, om een ommetje te maken, de hond uit te laten of een rondje te fietsen bijvoorbeeld, kan de zon je huid al beschadigen. Hoe vaker je huid schade oploopt, hoe groter de kans is op huidkanker. 

Impact van huidkanker

Viviane van den Bichelaer maakte zelf mee hoeveel impact het heeft als er huidkanker bij je geconstateerd wordt. En dat terwijl het een kleine moeite kost om je in te smeren en je huid te beschermen. Ze besloot er met haar stichting Veilig Buiten in de Zon haar missie van te maken om zoveel mogelijk buitenlocaties - denk aan sportvelden, buitenzwembaden, parken en recreatiegebieden, maar ook schoolpleinen en speeltuinen - te voorzien van gratis beschikbare zonnebrandcrème, met gebruiksvriendelijke en slimme dispensers. Want, vindt ze: "Smeren zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als tandenpoetsen." 

Omdat de meeste zonschade wordt opgelopen door kinderen, van wie de huid nog niet gewend is aan de zon waardoor schade heel snel ontstaat, startte Viviane de campagne ‘Nu Smeren voor Later’. Op alle plekken waar kinderen buiten spelen, moet een mogelijkheid zijn om de neusjes en schoudertjes in te smeren, vindt ze. 

Ook bij jou in de buurt?

Wil jij dit ook voor een locatie bij jou in de buurt? Ga dan naar www.veiligbuitenindezon.nl van de Stichting Veilig Buiten in de Zon, maak een locatie aan en zamel met betrokkenen het bedrag in. Al tientallen locaties zijn je voor gegaan en hebben nu een zonnebranddispenser staan.

Handig, zo'n dispenser. Deze voetballers smeren zichzelf goed in.