Nieuw vergadermodel gemeenteraad

HAARLEM - De raad start in januari 2023 met een nieuw vergadermodel. De commissies gaan vaker, maar korter vergaderen. In principe vergaderen alle commissies iedere maand om de week gevolgd door een raadsvergadering.

Om de besluitvorming niet te vertragen is dit soms een drieweekse cyclus bestaande uit twee opeenvolgende commissieweken gevolgd door een raadsvergadering. In het vergaderschema van 2023 staan alle commissie- en raadsvergaderingen vermeld.

De donderdag blijft de vaste vergaderdag, maar de vergadertijden van de commissies zijn veranderd. De commissies Beheer en Bestuur vergaderen van 17.10 tot 20.10 uur. De commissies Samenleving en Ontwikkeling vergaderen van 20.20 tot 23.00 uur. De raadsvergadering blijft op donderdagavond 19.30 uur. Voorafgaand aan de commissievergaderingen is van 16.30 tot 17.00 uur het vragenhalfuur. Bij raadsvergaderingen blijft het vragenuurtje van 18.30 uur tot 19.15 uur.

Daarnaast verandert het inspreken bij de commissies over onderwerpen die niet op de agenda staan. Dit is vanaf nu alleen mogelijk tijdens de tweede commissieweek bij de commissie onder wiens werkterrein het onderwerp valt. Op de agenda wordt dit vermeld als Spreektijd voor belangstellenden. Belangstellenden kunnen bij alle commissievergaderingen, dus in de eerste en tweede commissieweek, inspreken over onderwerpen die wel op de agenda staan. Dit wijzigt niet. Men spreekt dan in vlak voor het moment waarop de commissieleden het betreffende onderwerp gaan bespreken.

Insprekers moeten uiterlijk 24 uur voor aanvang van de vergadering laten weten dat ze komen.