Autonoom rijden zou de capaciteit van wegen kunnen vergroten.
Autonoom rijden zou de capaciteit van wegen kunnen vergroten. (Foto: Adobe Stock)

'Automobiliteit blijft belangrijk'

De ANWB roept het nieuwe kabinet op om óók in de toekomst te blijven investeren in automobiliteit. Aspecten zoals duurzame mobiliteit, spreiding van verkeer en autonoom rijden zullen in de toekomst steeds belangrijker worden.

Op dit moment leggen Nederlanders ruim 70 procent van de gezamenlijke reiskilometers met de auto af. Dit zorgt nu al geregeld voor drukte op de weg, wat in de toekomst verder toe kan nemen nemen door de bevolkingsgroei. De ANWB stelt daarom een plan op met wensen én ambities om ook in de toekomst automobiliteit te garanderen.

In dit plan, gericht op 2050, zijn zes bouwstenen geformuleerd: een robuuste infrastructuur, elektrisch rijden als basis, het beïnvloeden van de vraag, het verbeteren van doorstroming met verkeersmanagement, het stimuleren van autonoom rijden en deelmobiliteit. Enkele bouwstenen zijn al in ontwikkeling of bieden mooie kansen. Zo zal een toegenomen focus op thuiswerken de komende jaren kunnen helpen om drukte op de weg te verminderen. Autonoom rijden zou daarnaast de capaciteit van wegen kunnen vergroten en files kunnen vermijden. De kans op ongelukken neemt daardoor af. Deelmobiliteit is nu nog een relatief klein aspect, maar wel eentje die groeit. Wanneer mensen niet zelf een auto nemen maar alleen een auto gebruiken wanneer het noodzakelijk is, scheelt dit ook weer in het totaal aantal kilometers.