Het 300ste exemplaar werd uitgereikt.
Het 300ste exemplaar werd uitgereikt. (Foto: Kees Reniers )
VIDEO

‘Uitvaartleidster’ presenteert boek ‘De Uitvaartleidster’

Algemeen

HAARLEM - Een paar dagen voordat de presentatie van hun bundel ‘De Uitvaartleidster’, waarin dood en leven elkaar op luchtige wijze ontmoeten, zou plaatsvinden, ging het land in lockdown. Ruim twee jaar later was er toch een feestje. “Nog gecondoleerd met de geboorte van de bundel,” sprak Evelien Hofhuis de makers Wim Bitter en Wim Kersten met een knipoog toe.

Het ceremonieel rondom de dood wordt door Bitter tegen een humoristisch licht gehouden

Toen was de presentatie al bijna aan het eind en was de consternatie geluwd. Het begin deed anders vermoeden. Voordat Wim Kersten de kans kreeg het uitgestelde boekenbal te openen, heette Evelien in haar zwarte nette pak iedereen plechtig welkom. Huh, dit leek de kant van een de uitvaart op te gaan, hoorde je de gasten denken. En had ze soms ook niet bij het welkom heten iedereen gecondoleerd?! Waarmee dan? Was die dame soms op het verkeerde adres? Werd hier een poging gedaan het taboe op de dood te doorbreken en zaten de Wimmen soms in het complot? Vragen, geen vragen.

300ste exemplaar

Nadat Wim Kersten vijf tekeningen uit het boek had getoond en Wim Bitter de daarbij horende vijf gedichten had voorgedragen, ontving Evelien uit handen van Wim Kersten het 300ste exemplaar. Ze was er toch en bleek behalve uitvaartleidster ook voorzitter van de Bond Ter Bescherming Van Uitvaartfaciliteiten. 

Saxofonist Arie van der Kwaak, die de middag muzikaal opvrolijkte, maakte aan alle ongein een eind en zette ‘Misty’ in. Het bleek het startsein van de verkoop van de rest van de bijlage, 200 boeken groot. Dit werd ter hand genomen door een man met bolhoed die zich later voordeed als journalist.

Tekst gaat verder onder de video


Kuil

Hij noteerde de uitspraak van Loes Hofhuis, de enige echte uitvaartleidster aanwezig. “Uitvaarten zijn steeds meer op persoonlijke leest geschoeid.” De twee Wimmen vroeg hij naar hun meest bijzondere uitvaartmoment. Wim Kersten herinnerde zich nog goed dat hij een praatje hield bij de uitvaart van iemand van de schilderclub. 

“Voor en na mij waren er nog twee sprekers. Toen stond er plots een vrouw op die zonder begeleiding Ave Maria zong. Een kippenvelmoment. Onze woorden zonken in het niet.” De gekste ervaring had Wim Bitter op een kerkhof in Bennebroek toen een drager bij het laten zakken van de kist vanwege de bevroren kant ook in de kuil verdween.

Billen bloot

Het werd kortom een middag om nooit te vergeten. En ja, wat staat er eigenlijk in dat boek? Je zou het zo samen kunnen vatten: Het ceremonieel rondom de dood wordt door Bitter tegen een humoristisch licht gehouden. Kersten tekende er de veelal vrouwelijke en soms ook mannelijke functionarissen op houtskool naakt bij. Alsof in het licht van de dood elk mens met de billen bloot moet. Info: kerstenwim@hotmail.com.