Cecile Scheele, founder van The Dutch Sustainable Fashion Week.
Cecile Scheele, founder van The Dutch Sustainable Fashion Week. (Foto: Hielco Kuipers fotografie Leiden)

Haarlem: Start Dutch Sustainable Fashion Week met founder Cecile Scheele: ‘Jij kunt zelf bewustere kledingkeuzes maken’

Algemeen Dutch Sustainable Fashion Week

HAARLEM - Van zes tot en met 12 oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Zo ook in Haarlem. Tientallen Haarlemse ondernemers alles uit de kast om jou te helpen bij het maken van duurzame kledingkeuzes.

In Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg

Ondernemers vertellen over hoe jij kunt letten op duurzame kleding, wat het verschil is tussen duurzaam en niet duurzaam en hoe jij de beste keuze kunt maken voor het milieu, jouw garderobe en jouw portemonnee!

Vandaag is het woord aan de founder van de Dutch Sustainable Fashion Week, Cecile Scheele. Zij startte deze week negen jaar geleden om mensen meer bewuster te maken van duurzame kleding.

“De impact van de mode-industrie is enorm. Het is de twee na grootste milieuvervuiler van de wereld, op olie na. Je kledingkast puilt uit maar toch blijven we nieuwe kleding kopen. Dit kan en moet anders. We putten de aarde anders uit en zitten met een enorm milieuprobleem.’’

Founder Dutch Sustainable Fashion Week Cecile Scheele inspireert om bewustere kledingkeuzes te maken

Het is een boodschap die Cecile Scheele, founder van de Dutch Sustainable Fashion Week, al 9 jaar verkondigt. Wat startte als een lokaal event, is uitgegroeid tot een landelijke week waarin gemeentes in heel Nederland aan deelnemen. Duurzame kledingwinkels laten zich die week van hun beste kant zien en inspireren jou om bewustere kledingkeuzes te maken.

Impact op de aarde

Maar waarom zou je een bewustere kledingkeuze maken? “De impact van het productieproces op onze aarde is enorm. Het verbouwen van katoen bijvoorbeeld kost ontzettend veel water. Hele plantages onttrekken water uit de omgeving, waardoor er woestijnvorming ontstaat. Rivieren in China kleuren blauw omdat het water vol zit met chemicaliën van jeans. Dat is alleen al het proces. Dan heb ik het nog niet over de kleding die gemaakt is met polyester. Polyester is in principe goed te recyclen, alleen onze kleding bestaat vaak uit materiaalmixen, wat slecht te recyclen is. We zouden dus weer terug moeten naar monomaterialen. We gaan gebukt onder enorme afvalkledingbergen. Dat moet gestopt worden. Als we met dit tempo doorgaan raakt de aarde uitgeput en dat is levensbedreigend.’’

Wees zuinig

Maar wat is een bewuste kledingkeuze maken? Dat kan volgens Cecile op verschillende manieren. “ Kijk eerst eens naar de kleding in je kast. Kijk wat je hebt en zorg ervoor dat jij er zuinig mee omgaat. Weet je dat we gemiddeld een kledingstuk maar 7 keer dragen? Dat is toch veel te kort? Is een kledingstuk beschadigd, herstel deze. Koop niet gelijk een nieuwe. Ben je handig met de naaimachine? Maak dan van diverse kledingstukken 1 nieuw stuk. Zo ben je origineel en hergebruik je jouw oude kleding. Dat is beter dan alles weggooien.’’

Check het label

“Wil je toch kleding kopen, kijk op het label. Van welk materiaal is het kledingstuk gemaakt? Zijn dat natuurlijke materialen als wol en katoen of bestaat het uit polyester, ook wel plastic? Zie jij iets moois dat gemaakt is van katoen, dan kijk je verder. Is het duurzaam of biologisch geproduceerd? Want katoen is wel een natuurproduct maar wordt veelal niet duurzaam geproduceerd. Dat zie je ook in het label staan. Heb je twijfels, dan vraag je het aan het personeel in de winkel. Als zij het niet weten, dan kun je er vanuit gaan dat het niet duurzaam is. “

Fast fashion

Cecile doelt hiermee op de grotere kledingwinkels en kledingketens die aan fast fashion doen. “Fast Fashion is een term die slaat op mode en kleding, die door de consument slechts enkele keren gedragen wordt voordat het weggedaan wordt. Kledingwinkels gebruiken de kleding als marketingtool. Zij willen dat jij zoveel en zo vaak mogelijk kleding koopt. Deze kleding is vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd en is van minder goede tot slechte kwaliteit. Daarnaast is veel kleding bewerkt met chemicaliën, dat slecht is voor de natuur maar ook voor je huid. Kleding zit vaak na een aantal keer wassen en dragen niet leer lekker zitten of gaat het sneller kapot door slijtage. De verkopers weten vaak minder van de kleding, de materialen en het productieproces en kunnen je alleen advies geven over wat wel of niet staat.’’

Om het voor de consument meer inzichtelijk te maken waar je wel duurzame kleding koopt en wat duurzame kleding inhoudt, is de Dutch Sustainable Fashion Week opgericht. ‘’Negen jaar geleden ware er amper duurzame kledingmerken, laat staan winkels die duurzame kleding verkochten. Nu is dat aantal sterk vermeerd, maar weet de consument nog niet hoe ze hun zoektocht naar duurzame kleding kunnen beginnen. Tijdens deze week laten alle ondernemers die duurzame kleding verkopen van zich horen door workshops te geven, hun verhaal achter de merkten te vertellen en krijg je meer inzicht over hoe de mode-industrie werkt en hoe wij als consument en als ondernemer dit kunnen laten omslaan naar een duurzame industrie.”

Samenwerking met Haarlem

In Haarlem heeft de gemeente Haarlem een duidelijke visie over duurzaamheid. Zij werkt nauw samen met de vele ondernemers die Haarlem al heeft op het gebied van duurzaam ondernemen. Alle stores zijn in kaart gebracht en in een route verwerkt, die jij kunt lopen. De organisatie van de DSFW helpt zowel de gemeente als de ondernemers om het verhaal van duurzame kleding breed naar buiten te brengen.

Wat wil jij de consument willen meegeven: “Denk na voordat je iets koopt en laat jezelf informeren. Probeer na te gaan wat je echt nodig hebt! Zie jouw kleding als echte pareltjes zodat we echt 7 keer een kledingstuk dragen kunnen verdubbelen. ”

Als je kleding koopt, let dan op het label en vraag door!