Jij kunt al verschil maken!
Jij kunt al verschil maken! (Foto: Pixabay)

Duurzame kleding: Feiten en fabels

Algemeen Dutch Sustainable Fashion Week

HAARLEM - Deze week is de Dutch Sustainable Fashion Week. Tientallen ondernemers laten jou deze week zien hoe je bewustere kledingkeuzes kunt maken. Je leert wat nu precies duurzame kleding is en wat het verschil is tussen fast en slow fashion. Heb jij (voor)oordelen over duurzame kleding? We zetten hier een aantal feiten en fabels op een rijtje. 

Duurzame kleding is duur: Fabel. Het is prijziger dan wat je betaalt voor fast fashion. Maar je koopt niet alleen het kledingstuk. Je koopt een deel van het  duurzame productieproces, draagt bij een minder milieuvervuiling en je koopt kleding die langer meegaat. Dus in verhouding is het niet duur.

Duurzame kleding kun je slecht wassen: Fabel. In sommige gevallen is het materiaal is juist sterker dus het blijft langer mooi als je het was zoals op het label staat.

Duurzame kleding kriebelt: Dat kan als je denkt aan biologische wol. Maar het kriebelt niet meer dan alle andere niet duurzame wolsoorten.

De keuze in duurzame kleding is klein: Fabel. als je alleen in Haarlem al kijkt, dan zijn er tientallen boetiekjes en conceptstores en winkels met heel veel mooie merken met een groot assortiment aan kledingkeuze, schoenen en accessoires. Je kunt hier voor je hele garderobe terecht!

Tweedehands kleding of gerecyclede kleding is vies: Fabel. Hergebruik van grondstoffen geeft geen vuil af. Alles wordt grondig gewassen. Ook wordt tweedehandskleding van bijvoorbeeld een Kringloopwinkel eerst gewassen voordat het te koop wordt aangeboden. De verkoopeisen liggen hoog als het gaat om hygiëne. De kleding is absoluut niet vies.