Bij het naaiatelier wordt hard gewerkt.
Bij het naaiatelier wordt hard gewerkt. (Foto: Snuffelmug)

Kringloopwarenhuis Snuffelmug maakt een wereld van verschil

Algemeen Dutch Sustainable Fashion Week

HAARLEM - Een begrip in Haarlem en omgeving, Snuffelmug. Een kringloopwarenhuis waar wij als consumenten alleen maar het topje van de ijsberg zien, de verkoop van tweedehands spullen. Maar het is zoveel meer dan dat! Reden genoeg om aandacht te schenken aan Snuffelmug tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Tom Wielart geeft ons een exclusief kijkje in de wondere wereld van Snuffelmug.

Haarlemmers gooien per maand 13.000 kilo kleding weg

Tom Wielart is al 25 jaar werkzaam in de kringloopbranche en startte acht jaar geleden met Spaarne Werkt aan het concept: Snuffelmug. Een Kringloopwarenhuis waar je als consument terechtkunt voor tweedehandshuisraad en -kleding en waar de werknemers een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “We zijn tweeledig sociaal, voor de klant als de werknemers. We geven spullen een tweede kans net als onze werknemers, die middels deze participatietrajecten hun weg weer vinden naar de reguliere arbeidsmarkt.’’

Sociaal, duurzaam en verbinding

Snuffelmug staat bekend als tweedehandswinkel, maar het concept is zoveel meer. “We staan voor sociaal, duurzaam en verbinding. Naast de kringloop hebben we een textiel sorteercentrum een naaiatelier en doen wij aan recyclen en re-use. Per jaar gooien we in Haarlem naar schatting 750 ton kilo kleding weg. Dat komt neer op zon 13.000 kilo per maand! Deze kleding komt terecht in de textielbakken van Spaarnelanden of wordt naar de kringloopwinkel gebracht. Daar kijken we naar de kwaliteit van de kleding, kan het hersteld worden of kunnen we alleen de grondstoffen gebruiken? Denk aan partners die kleding vervezelen, zij halen de vezels uit de kleding die hergebruikt wordt. Dan maken zij er vilt of andere stoffen van. Helaas is veel kleding van polyester gemengd met katoen. Dat is moeilijk om daar een hoogwaardige vezel uit te krijgen. Een groot deel van de kleding gaat naar andere landen, zoals Afrika of Oost-Europa waar het verkocht wordt aan partners  die het weer op de markt brengen. We werken samen met gecertificeerde sorteercentra, textielrecyclingbedrijven en een stichting in Hoofddorp, zodat we zeker weten dat de kleding op de juiste plek terecht komt.” 

Naaiatelier

Van kleding die niet meer te dragen is maken de medewerkers in het naaiatelier weer andere producten. Deze zijn voor bedrijven, denk aan tafellinnen, tassen, schorten, vlaggenlijnen en onderdelen voor een zeil van een boot. Ook hebben we een samenwerkingsverband met MooiZooi, een creatief magazijn die kleding bijvoorbeeld vermaakt als knutselspullen. Dit verkopen zij weer. Uiteindelijk blijft gemiddeld 12 procent over van het materiaal uit de textielbakken dat niet geschikt is voor hergebruik. Denk hierbij aan huisvuilzakken, restafval, GFT of ernstig vervuild textiel. Dat gaat naar Spaarnelanden. Overigens daalt dit percentage steeds meer door allerlei nieuwe initiatieven op het gebied van hergebruik.”

Waardevol werk

Iedere werknemer bij Snuffelmug is even waardevol. Dat maakt het zo’n bijzondere plek. “We kijken naar wat mensen kunnen en passen daar de diensten/werkzaamheden op aan. Ook kijken we naar de factor tijd. Hoelang heeft iemand ervoor nodig zonder dat er stress bij komt kijken. Op deze manier krijgen mensen zelfvertrouwen en blijven ze op een positieve manier werken aan de producten maar ook aan zichzelf.”

Participatie

Per kwartaal werken er bij Snuffelmug Haarlem en Textiel 125 mensen. “Ons doel is om mensen te laten doorstromen. en dat lukt ook. Een groot gedeelte stroomt door. Het is mooi om te zien dat mensen binnen enkele dagen al kunnen aanpassen. Veel mensen werken uiteindelijk ook zelfstandig en zijn ontzettend betrokken met wat ze doen. De mensen zijn voor ons waardevol, niet alleen omdat zij waardevol werk verrichten. Hun arbeid is een kleine schakel maar net zo belangrijk als alle andere schakels. Zij werken onder andere bij het sorteren van kralen en knopen, prijzen de boeken in de winkel, houden de winkel schoon en netjes. Dat is ontzettend belangrijk.’’

Kringloopwarenhuis Snuffelmug in Haarlem en Heemstede is dé plek voor wie op zoek is naar mooie, bruikbare, verrassende spullen voor weinig geld. Alles voor leuke prijzen, omdat winst maken geen doelstelling is.

Afbeelding
Er hangen echte pareltjes bij Snuffelmug.