Duurzame kleding versus fast fashion

HAARLEM - Onze kledingkeuze wordt beïnvloed door zoveel factoren. Kleding is vooral functioneel, maar het is ook een manier waarop we onszelf presenteren, het draagt bij aan onze identiteit. Het is echter ook belangrijk hoe kleding geproduceerd wordt, omdat het zo’n grote impact heeft op mens en milieu.

Duurzame mode is kleding welke op een manier geproduceerd wordt, die niet of nauwelijks schadelijk is voor mens, dier en planeet. Dit in tegenstelling waarop er de afgelopen decennia kleding geproduceerd wordt. Wist je dat de kledingindustrie tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld behoort?

Wat is Fast fashion

De term Fast Fashion wordt gebruikt om aan te even hoe kledingzaken en -merken hun collecties wisselen. In het verleden hielden merken vast aan twee collecties per jaar, afhankelijk van de seizoenen: een lente/zomer collectie en een herfst/winter collectie. Merken die nu elke paar weken nieuwe trends brengen en hun assortiment vernieuwen, noemen we Fast Fashion merken. De mode-industrie heeft deze snelle trend-opvolging aangejaagd, waardoor we nu voortdurend nieuwe stijlen tot onze beschikking hebben. Kleding die snel in de verbrandingsoven beland, omdat we weer doorgaan naar de volgende trend. Dit snelle fashion model leidt tot grote winsten voor het modemerk, maar aan beide uiteinden van de toeleveringsketen komt iemand te kort. Deze kleding moet snel en goedkoop geproduceerd worden, met als gevolg dat arbeiders worden uitgebuit, er grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt worden voor een optimale oogst, en jij als eindgebruiker hebt betaald voor iets wat maar kort meegaat en van veelal inferieure kwaliteit is.