In de winkel van Sûr Atelier nemen we de tijd voor de klanten.
In de winkel van Sûr Atelier nemen we de tijd voor de klanten. (Foto: Sur Atelier)

Sûr Atelier: 'Bijdragen aan sociale impact met duurzame en stijlvolle kleding'

HAARLEM - Sûr Atelier ontwerpt Slow Fashion voor vrouwen en mannen die bij willen dragen aan een positieve sociale impact in de maatschappij. De makers zijn voornamelijk Nieuwe Nederlanders met passie voor hun ambacht. Samenwerken aan eigentijdse collecties, waarin zij gebruik maken van kwalitatief mooie duurzame& natuurlijke materialen. Sûr Atelier houdt het ambacht lokaal.

''Samen bundelen wij onze krachten en vormen wij een unieke samenwerking van ambacht, sociaal ondernemen, empowerment en integratie,'' vertelt Lara Scot, ondernemer en initiatiefneemster van Sûr Atelier. "Het begon bij mij toen ik in 2015 vrijwilliger was bij Hotel De Koepel, een organisatie die zich inzet voor de belangen van vluchtelingen in Haarlem. Door de vele ambachtslieden die ze tegenkwam die werkeloos in het AZC zaten, ontstond het idee om een bedrijf te starten met ambacht in de hoofdrol. Haar visie was dat het steeds belangrijker wordt om te laten zien waar producten vandaan komen en wie ze maken als tegenreactie op de massaconsumptie. Zo is Sûr Atelier geboren.

De kleding wordt gemaakt door mensen die nog een paar stappen moeten maken opweg naar een zelfstandig bestaan. Op deze manier integreren zij. Elk persoon heeft zijn of haar eigen traject dat doorlopen wordt. Dit duurt zes maanden. In die tijd monitoren we de vooruitgang en begeleiden we waar nodig. Het is zo mooi om te zien dat je mensen ziet groeien. Met persoonlijke ontwikkeling en hoe ze zich staande weten te houden in de Nederlandse maatschappij.''

Aan de voorkant zijn we een normale winkel, ,maar door het atelier is het een dubbel bedrijf. "Per week werken er 60 voornamelijk nieuwe Nederlanders in het atelier met als doel re-integratie. Hoe mooi is dat? De klanten snappen wat we aan het doen zijn en blijven elk seizoen terugkomen waardoor we flink zijn gegroeid in omzet en we nu ook naar andere steden willen uitbreiden. De kledinglijn staat als een huis en in 6 jaar uitgegroeid tot een volwaardige waardevolle collectie met mooie duurzame stoffen. Vanuit diverse modellen werken we custom made naar de klant toe. Dat vind je toch nergens?"