Verborgen Verhalen verbindt Haarlemmers

HAARLEM - In 2021 startten Stadsreporters, Haarlem Effect en Bibliotheek Zuid-Kennemerland een samenwerking gericht op ontmoeting tussen 'nieuwe' en 'ervaren' Haarlemmers: het schrijf- en podcastproject Verborgen Verhalen uit Haarlem. Het idee is om integratie te bevorderen door verhalen te delen met Haarlemmers van ‘buiten je bubbel’, mensen die je niet of nooit spreekt maar met wie je wel de stad deelt. De verhalen van 15 Haarlemmers zijn nu samengevoegd in een podcast, die woensdag 5 oktober is gepresenteerd in wijkcentrum Binnensteeds.

Het project Verborgen Verhalen uit Haarlem heeft vijftien Haarlemmers samengebracht – ‘locals’ en nieuwkomers – die hun verhaal over thuis zijn, of juist níet thuis zijn – opschreven en met elkaar deelden. Door naar elkaars verhaal te luisteren kan een diep gevoel ontstaan van ‘thuiszijn’ of ‘thuiskomen’, waar en met wie je ook bent. Deze vijftien verhalen worden nu in een podcast gedeeld met alle Haarlemmers. “Er bestaat geen groter lijden dan een onverteld verhaal in je meedragen.” Stadsreporters woelt Verborgen Verhalen los van Haarlemmers uit alle windstreken, verhalen over afstand en nabijheid, over (niet) thuis zijn. Door het delen van die verhalen ervaren de vertellers betekenis en intimiteit en ontstaat een beweging van twee partijen (‘ervaren’ Haarlemmers en nieuwkomers) naar elkaar toe. 

In een open en veilige groep ontstaat verbinding

Hajat staat op van haar stoel en vertelt. Drie jaar geleden vertrok ze vanuit Syrië naar Nederland en voor deze schrijfworkshop Verborgen Verhalen is ze er voor het eerst alleen op uit. Even later is ze tot tranen toe geroerd. In de groep beheerst niet iedereen volledig de Nederlandse taal. Hierdoor zijn die deelnemers geneigd hun verhalen in te slikken. Dat er door anderen écht werd geluisterd voelt voor Hajat als een cadeau. Door het creëren van een 'safe space', kan openheid ontstaan voor kwetsbare verhalen. Mensen verliezen schroom om de verhalen te delen die eerder verborgen zaten. Zo ervaren ze 'common ground'. Hierbij is het luisteren en daarin present zijn, even belangrijk als het voorlezen.

Informatie en opgeven

Verborgen Verhalen is een project van Stadsreporters, Thuis in Haarlem (onderdeel van Haarlem Effect) en Bibliotheek Zuid-Kennemerland en wordt gesubsidieerd door de Gemeente Haarlem. De Gemeente Haarlem geeft subsidie voor een vervolg van dit project. De eerstvolgende reeks start op donderdag 27 oktober van 19.00 tot 21.30 in Bibliotheek Schalkwijk.


Informatie en opgeven: info@stadsreporters.nl