Winkels weer open, horeca nog dicht

De winkels mogen weer open, net als kappers, andere contactberoepen en sportclubs. Ook zijn studenten weer welkom op het mbo en hoger onderwijs. Horeca en cultuur blijven echter nog dicht, in elk geval tot 25 januari. Dat maakten minister-president Rutte en minister Kuipers vrijdagavond 14 januari bekend tijdens de persconferentie. De maatregelen op een rijtje:

Sporten mag weer, binnen en buiten. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club, zonder publiek. 

Winkelen kan weer met een maximum aantal klanten en uiterlijk tot 17.00 uur. Klanten moeten 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen.  EssentiĆ«le winkels als supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur. 

Contactberoepen kunnen open tot 17.00 uur. Ook hier geldt een mondkapjesplicht. 

Muziek-, toneel- en danslessen mogen weer, zowel binnen als buiten. Publiek is niet toegestaan. 

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan acht weken geleden corona heeft gehad en geen klachten heeft, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.  

Het mondkapjesadvies is uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. 

Ontvang thuis niet meer dan vier personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek. Buiten is het advies om met niet meer dan vier personen ouder dan 13 jaar samen te zijn. 

Deze coronamaatregelen gelden in ieder geval tot en met dinsdag 25 januari.