Voorzitter Tineke van Rossum en vrijwilliger Nico Smulders in de nieuwe werkplaats.
Voorzitter Tineke van Rossum en vrijwilliger Nico Smulders in de nieuwe werkplaats. (Foto: GvdIJ)

Gered Gereedschap verhuisd naar Kerketuinen

De werkplaats van de 36 jaar geleden opgerichte Stichting Gered Gereedschap - toen nog als hobbyclub onder de naam Trefpunt – is onlangs verhuisd naar het pand van kringloopwinkel Schroeder aan de Kerketuinenweg. Het bijzondere werk van de vrijwilligersclub kan hier, na het verloren jaar 2021, weer worden hervat.

Gerard van den IJssel

De stichting knapt jaarlijks duizenden stukken gereedschap op, om dat vervolgens te doneren aan scholen en vakmensen in Afrika. Door corona en door de zoektocht naar een nieuw onderkomen, kwam het werk vorig jaar grotendeels stil te liggen, zegt voorzitter Tineke van Rossum. “We zaten hiervoor twaalf jaar in een pand aan de Junostraat in de Binckhorst. Dat was op antikraak-basis. We moesten daar weg vanwege de bouw van nieuwe woningen.” De zoektocht naar een nieuw onderkomen was niet makkelijk, vertelt Tineke. “We vreesden op een zeker moment echt dat we moesten gaan stoppen. Maar gelukkig kregen we net op tijd het aanbod van de Stichting Schroeder van der Kolk om hier een ruimte te huren.” 

Corona

De jaren 2020 en 2021 waren sowieso een turbulente periode voor Gered Gereedschap Den Haag. Meerdere keren moest de werkplaats vanwege de coronaregels de deuren sluiten. “Na een tijdje is de werkplaats deels weer opengegaan met maximaal zes medewerkers en een strikt corona-protocol. We prijzen ons gelukkig dat de meesten van onze vrijwilligers niet besmet zijn geraakt met corona. Bij de enkeling die wel corona heeft gehad, was het gelukkig in lichte mate.”


De afgelopen maand hebben de vrijwilligers van Gered Gereedschap de nieuwe ruimte aan de Keketuinenweg verbouwd en ingericht. Inmiddels staat alles op z’n plek en is het wachten op de versoepelingen van de corona-maatregelen, zodat de inname van gereedschap weer kan starten. Nico Smulders is een van de ongeveer 25 vrijwilligers. “Met de spullen die we krijgen, stellen we gereedschapskisten samen die helemaal zijn afgestemd op het werk van bijvoorbeeld een timmerman, automonteur, metselaar of schoenmaker.” Er zijn verspreid door Nederland nog zo’n 25 andere werkplaatsen. Het opgeknapte gereedschap wordt via een landelijk Dienstencentrum naar landen als Ghana en Uganda verscheept.

Sinds enkele jaren knapt de stichting ook kapotte naaimachines op. In de werkplaats staan verschillende modellen te wachten om te worden gerepareerd. Daaronder ook enkele zeer ouderwetse apparaten die nog met een trapmechanisme werken. “Nog niet overal is er elektriciteit”, vertelt Tineke. “Dus dan is zo’n naaimachine echt een uitkomst.” Heel soms komen er bij de stichting unieke historische naaimachines binnen. “Een aantal daarvan waren zo bijzonder, dat we ze hebben geschonken aan het Gereedschapsmuseum Mensert in Delft.”

Uitleenservice

De Stichting Gered Gereedschap krijgt onder meer subsidie van de gemeente Den Haag. Andere inkomsten komen van donateurs en fondsen. Voor particuliere sponsors die minimaal vijftig euro per jaar bijdragen, is er een speciale uitleenservice van zwaar gereedschap zoals tegelsnijders, boormachines en toolkits om laminaat te leggen. “We hopen dat dit veel nieuwe sponsors oplevert”, zegt Tineke van Rossum. “Die hebben we hard nodig. We zijn een kleine stichting met alleen vrijwilligers, dus het geld wordt absoluut goed besteed.” De stichting is daarnaast ook op zoek naar extra vrijwilligers.

Zodra de coronaregels het toelaten gaat de inname van gereedschap weer van start. Het is de bedoeling dat de werkplaats elke werkdag van 09.30 tot 17.30 open gaat. Daarnaast is het mogelijk om gereedschap achter te laten bij de speciale inzamelplekken bij de filialen van Praxis en Bouwmaat in de Haagse regio.


Utrechtsebaan maandenlang dicht vanwege renovatie

De Utrechtsebaan is sinds maandag vanwege werkzaamheden tot en met mei afgesloten voor het verkeer in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer de stad in, richting Den Haag centrum en Scheveningen, kan in die periode vaak wel gebruik blijven maken van de weg. 

Door de verdiepte ligging is het asfalt aangelegd in een betonnen bak. De betonnen ondergrond en wanden zijn inmiddels zo'n 50 jaar oud en hebben onderhoud nodig. Naast het repareren van het beton en het vervangen van het asfalt vervangen, wordt ook de riolering in orde gemaakt en de vangrail in de middenberm vervangen. 

Het opknappen van de Utrechtsebaan gebeurt in beide rijrichtingen. Als eerst zijn de rijstroken in de rijrichting naar Den Haag aan de beurt. Het verkeer richting Den Haag wordt dan omgeleid over de rijbanen die normaal gesproken bestemd zijn voor het verkeer dat de stad uit rijdt. Zo blijven Den Haag en Scheveningen bereikbaar. Daarna volgen de werkzaamheden op de rijstroken in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer richting Den Haag en Scheveningen kan dan al gebruikmaken van de gerenoveerde weg. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten, wordt tijdens de hele werkperiode omgeleid. Ook toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout' zijn tijdens de werkzaamheden over het algemeen toegankelijk. Alleen tijdens enkele weekenden zijn óók de rijrichting stad in én toe- en afrit 3 afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid. Tijdens de werkzaamheden neemt de overlast steeds verder af, omdat toe- en afrit 2 gefaseerd weer opengaat.

De verdiepte betonnen bak wordt gerenoveerd