OPstap is een project van Stichting Mara dat al vele jaren activiteiten organiseert voor dak- en thuisloze jongeren
OPstap is een project van Stichting Mara dat al vele jaren activiteiten organiseert voor dak- en thuisloze jongeren (Foto: Stichting Mara )

Vijf Haagse projecten in race voor Appeltje van Oranje

OPstap voor dak- en thuisloze jongeren, JONG Transvaal/Schilderswijk, sleutelen met jongeren, School des levens en Young Leaders Community maken kans op een Appeltje van Oranje 2022. Ze hebben met elkaar gemeen dat het Haagse projecten zijn die zich inzetten voor gelijke kansen voor jongeren. 

Kansenongelijkheid is een groot probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis alleen maar groter is geworden. Daarom is dit jaar voor Kansengelijkheid voor alle jongeren als thema voor de Appeltjes van Oranje gekozen. De projecten waar op gestemd kan worden, pakken dit probleem succesvol aan. Het Oranje Fonds wil ze zo de steun en erkenning geven die ze verdienen en daarnaast ook benadrukken dat álle jongeren ertoe doen.

De genomineerde Haagse projecten organiseren activiteiten met als doel gelijke kansen voor jongeren te creëren. Zo is OPstap een project van Stichting Mara dat al vele jaren activiteiten organiseert voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag en Rotterdam. Door jongeren even weg te laten zijn uit de wereld van hulpverleners en maatschappelijke opvang en ze samen op te laten trekken met jongeren die als vrijwilliger meedoen, gaat het even niet meer over problemen, maar over kansen en dromen. 

Bij JONG Transvaal|Schilderswijk, huiswerk- en coachingsproject voor Haage jongeren kunnen jongeren die andere vormen van huiswerkbegeleiding niet kunnen betalen, terecht voor hulp bij hun huiswerk, maar ook voor steun bij problemen op school en thuis. JONG vindt dat armoede nooit een belemmering mag zijn om je talenten te ontwikkelen. 

Jongeren die tussen wal en schip zijn gevallen, krijgen een kans

Jongeren die tussen wal en schip zijn gevallen of dreigen te vallen, krijgen bij Sleutelen met jongeren van Stichting SMJ een kans. In de werkplaats leren ze van een automonteur alles over autotechniek. Het leer-werkbedrijf biedt plek aan Haagse jongeren van 14 tot en met 27 jaar met bijvoorbeeld een justitiële achtergrond, gedragsproblemen of weinig zelfvertrouwen. Ze werken, ontbijten en lunchen samen. Ook kunnen ze sporten in de fitnessruimte op de werkplek.

Jongeren uit de Haagse wijken Schilderswijk en Moerwijk, de Bossche Stadsdelta en Woensel-Noord in Eindhoven krijgen vaak te maken met discriminatie vanwege hun achternaam of postcode. Met School des Levens, een initiatief ontstaan vanuit Stagehuis Schilderswijk, werken begeleiders van lokaal diepgewortelde organisaties in deze wijken aan het zelfvertrouwen, de zelfkennis en de toekomstplannen van deze jongeren. Ze krijgen trainingen en gaan op ontdekking buiten hun eigen wijk.

Talent en passie

Jonge ambitieuze leiders met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond die hun talent en passie inzetten voor een sterker en mooier Nederland. Dat is Young Leaders Community (YLC). YLC vindt het jammer dat de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap nog steeds kampt met problemen op het gebied van armoede, schooluitval en werkloosheid.  

Er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Tot en met 21 januari kan er via stem.oranjefonds.nl gestemd worden op de genomineerde projecten. Het aantal stemmen bepaalt welke projecten doorgaan naar de laatste ronde en kans maken op het beeldje en de geldprijs van 25.000 euro. De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander.