Het Gaia-team. Katia, geflankeerd door Petra van der Meer (links) en Monique Doets.
Het Gaia-team. Katia, geflankeerd door Petra van der Meer (links) en Monique Doets. (Foto: )

‘Rouw is niet zwart-wit. Rouw is er in alle kleuren van de regenboog!’

Natuurlijk heeft Katia Mulder van Gaia Uitvaartbegeleiding uit Purmerend haar officiële papieren als uitvaartbegeleider op zak. Maar wat haar als uitvaartondernemer bijzonder maakt, leer je niet op een opleiding. Als een kleurrijke kameleon voert ze al tien jaar haar bijzondere vak uit en voelt ze feilloos de wensen van families aan die net een groot verlies hebben geleden. 

“Soms ben ik meer een mediator, dan een uitvaartondernemer”, lacht Katia Mulder. De Purmerendse ondernemer begeleidt al tien jaar samen met haar team uitvaarten in deze regio. Afgelopen maart was haar tienjarig jubileum, maar ze moet zelf even nadenken of dat nu dit jaar was, of toch vorig jaar. Het maakt duidelijk dat de bevlogen Katia zich liever bezighoudt met haar belangrijkste taak: het begeleiden van een persoonlijke, warme en liefdevolle uitvaart. 

Mediator

Als Katia tijdens een gesprek voelt dat er oud zeer of onverwerkt verdriet is, of dat niet alle nabestaanden op één lijn liggen, dan kan ze desgewenst en als families daarvoor openstaan, de rol van mediator op zich nemen. “Dat gaat misschien verder dan mijn rol als uitvaartbegeleider, maar ik voel me er verantwoordelijk voor dat het afscheid voor alle betrokkenen even warm en respectvol verloopt.” Natuurlijk houdt ze zich aan de regelgeving voor uitvaartbegeleiding, maar als je Katia spreekt, wordt al snel duidelijk dat ze zich niet door regeltjes of door ‘wat hoort’ laat regeren. “Bij een goede rouwverwerking is een passend afscheid van essentieel belang. En dat passend is voor iedereen anders. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen dat op de eigen manier kan doen.” 

Vrije keuze

Veel mensen denken nog steeds dat de keuze voor een uitvaartbegeleider wordt bepaald door de maatschappij waarbij ze verzekerd zijn. “Gelukkig is dat niet zo”, legt Katia uit. “Je bent vrij om de uitvaartbegeleider te kiezen die bij je past, ongeacht bij welke maatschappij je verzekerd bent. Ik adviseer je om rustig eens een gesprek aan te vragen. Misschien past een grote maatschappij prima bij je, maar het kan ook zijn dat je juist meer behoefte hebt aan een persoonlijke benadering. Het kan je enorm veel opleveren, als je je oriënteert met welke uitvaartondernemer je in zee wilt gaan. Financieel, maar nog veel belangrijker: ook op het gebied van aandacht en kwaliteit.”

Gouden team

Katia is met name actief in Zaanstreek-Waterland, maar is ook vaak in Amsterdam te vinden. “In Purmerend wonen veel oud-Amsterdammers. Als we een uitvaart op een fijne manier hebben geregeld, dan komt het vaak voor dat iemand anders ons ook vraagt. Dat vind ik een groot compliment.” Samen met Monique Doets en Petra van der Meer vormt Katia een drie-eenheid. “Ik leg de lat hoog. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de mensen met wie ik werk. Monique en Petra zijn mijn gouden team. Samen zorgen we ervoor dat iedereen een passend afscheid krijgt. Ongeacht cultuur of geloof. Ieder afscheid is een intensieve reis en wij vergezellen je met liefde. Van het begin tot het eind.” 

Alle details

Katia begeleidt samen met haar team de uitvaarten met respect waar het moet en met een grapje waar het kan. Katia: “Het gaat om alle details. Ik pas me aan: aan ieder mens en aan iedere situatie. Rouw is niet zwart-wit. Rouw is er in alle kleuren van de regenboog. 

En ik wil er voor iedereen zijn!”

Afbeelding
Het Gaia-team. Katia, geflankeerd door Monique Doets en Petra van der Meer.