Coach Barbara Pitt van De Harde Leerschool en oud-deelnemer Jeremy Omo-Amen.
Coach Barbara Pitt van De Harde Leerschool en oud-deelnemer Jeremy Omo-Amen. (Foto: GvdIJ)

‘Iedereen is welkom bij De Harde Leerschool’

De in 2015 begonnen Stichting De Harde Leerschool timmert flink aan de weg. Met een keiharde training, waarbij de sport rugby centraal staat, worden werkloze mannen in korte tijd voorbereid op een baan of een opleiding.

Gerard van den IJssel

De Harde Leerschool is bedoeld voor mannen van 18 jaar en ouder zonder werk die weer positief deel willen nemen aan de maatschappij. In Den Haag heeft de stichting intrek genomen in het gebouw van de Haagse Rugby Club aan de Theo Man Bouwmeesterlaan. Bij binnenkomst wijst projectleider/coach Barbara Pitt op enkele teksten op de muren: ‘No dick heads’ en ‘No one is bigger than the team’. “Dat zijn zaken die gelden voor rugby, maar wij dragen ze ook over aan onze deelnemers. Bij rugby draait alles om respect voor elkaar. Het is een harde sport, maar er is geen agressie. Er is respect voor autoriteit, zoals de trainer en de scheidsrechter, maar niemand is beter dan de ander. Iedereen kan rugbyen. Ergens op het veld is plek voor jou, hoe je ook bent. Dat gevoel geven wij onze deelnemers ook mee. Iedereen is welkom. Als je iets aan je leven wilt veranderen, moet je dat op eigen kracht doen. Maar je staat niet alleen!”

Sollicitatiegarantie

Rugby wordt door De Harde Leerschool ingezet als middel om te werken aan een blijvende gedragsverandering, waarbij zaken als zelfinzicht, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid aan bod komen. Deelnemers krijgen acht tot twaalf weken dagelijks rugbytraining en spelen twee rugbywedstrijden. Het aantal deelnemers per traject ligt tussen de 12 en 24 man. Het programma wordt begeleid door ervaren trainers en coaches met een flinke dosis levenservaring. Onderdeel van het programma is verder een driedaagse bivak bij het Korps Commando Troepen, trainingen in presentatie- en sollicitatievaardigheden en ontmoetingen met inspirerende gastsprekers. 

Alles draait bij rugby om respect voor elkaar, er is geen agressie

De stichting heeft een breed netwerk en zet die in voor de deelnemers. Denk daarbij aan contacten met mogelijke opdrachtgevers, werkgevers en andere partijen. “Een baangarantie kunnen we niet geven, wel een sollicitatiegarantie”, zegt Barbara Pitt. “Onze ervaring is dat iedereen die het wil, het programma van De Harde Leerschool kan afsluiten met een baan of een opleiding.”

Incasseren

Jeremy Omo-Amen is oud-deelnemer van De Harde Leerschool. Hij kwam via het Leger des Heils terecht bij het project. Door privéomstandigheden heeft Jeremy nog geen baan, maar zijn leven is door De Harde Leerschool wel veranderd. “Ik had helemaal niets met rugby toen ik hier kwam. Maar het is een hecht team met positief gemotiveerde mensen, waar ik me bij thuis voel.” 

Ik heb geleerd om flink te incasseren

Tijdens het traject waren er ook moeilijke momenten, vertelt Jeremy. “Je leert jezelf wel kennen hier. Ik huil niet snel, maar ik heb tijdens sommige activiteiten echt moeten janken. En je leert flink incasseren.” 

Bijzonder

Jeremy onderhoudt nog steeds contact met de stichting. “Soms is dat heel bijzonder. Ik had pasgeleden een dag dat ik in de put zat en toen kreeg ik net een appje van mijn coach die wilde weten hoe het met me ging. Dat deed me zo goed! Ik help hier nu één dag per week mee met opruimen en ik vertel vaak ook andere mensen over dit project, zodat ze kunnen kijken op het iets voor hen is.”

Aanmelden

Meedoen aan De Harde Leerschool is voor de deelnemers gratis, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Na aanmelding – meestal via een doorverwijzer – kijkt de gemeente of de deelnemer in een regeling past. Als dat zo is, betaalt de gemeente de kosten. Op dit moment is De Harde Leerschool alleen voor mannen, er wordt nog gewerkt aan het opzetten van een traject voor vrouwen.

https://dehardeleerschool.nl

Rugby wordt door De Harde Leerschool ingezet als middel om te werken aan een blijvende gedragsverandering