Sport heeft volgens John van den Berg, voorzitter Adviesraad voor Sport, zijn waarde bewezen. Daarom wil de Adviesraad van de politieke partijen weten hoe zij de financiering van extra faciliteiten mogelijk gaan maken
Sport heeft volgens John van den Berg, voorzitter Adviesraad voor Sport, zijn waarde bewezen. Daarom wil de Adviesraad van de politieke partijen weten hoe zij de financiering van extra faciliteiten mogelijk gaan maken (Foto: pr)

Adviesraad bezorgd over toekomst van sport in snel groeiend Den Haag

Het inwonertal van Den Haag groeit de komende jaren flink. Dat betekent ook dat er meer sportparken, sporthallen en zwembaden moeten komen. Volgens de Adviesraad voor Sport is daar 15 miljoen euro extra per jaar voor nodig. Na analyse van de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen die meedoen aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen, concludeert de Adviesraad dat de ambities er wel zijn, maar het geld om die waar te maken ontbreekt. 

De prognoses geven aan dat er in Den Haag per jaar circa 5000 nieuwe inwoners bijkomen, dat is richting 2040 ruim 90.000 inwoners in de stad erbij. Indien Den Haag een leefbare en gezonde stad wil blijven, dan moet de groei van de stad samen gelijk opgaan met de groei van voldoende sportparken, sporthallen en zwemwater, aldus de Adviesraad voor Sport. Daarbij komt nog de uitbreiding en versterking van de organisatie van al die beweeg-, sport en competitieprogramma's. Om die groei te realiseren heeft de Adviesraad voor Sport berekend dat er jaarlijks minimaal 15 miljoen euro extra in sport geïnvesteerd moet worden. Dit is puur voor de bouw van sportaccommodaties: voor het uitbreiden en vervangen van sporthallen en de zwembaden, uitbreiden van beweeg- en sportpleintjes in de buurt, de (her)inrichting van sportparken en vervanging van bestaande kunstgrasvelden. Dit staat nog los van de uitdagingen die er zijn voor de huidige 270 sportverenigingen die nu jaarlijks voor duizenden inwoners bewegen en sport wekelijks organiseren.

Er is in de verkiezingsprogramma's wel meer aandacht voor sport en bewegen dan bij de voorgaande verkiezingen en er staan veel ambities in voor onder andere nieuwe sporthallen en extra zwemwater. De Adviesraad voor Sport mist echter in driekwart van de verkiezingsprogramma's de financiële onderbouwing hoe deze ambities waar te maken. 

Steun aan clubs

Naast de 15 miljoen euro die nodig is voor voldoende sportparken, sporthallen en zwemwater, is er volgens de Adviesraad voor Sport ook steun aan clubs nodig. "Dan hebben we het nog niet eens over de uitdagingen die er zijn voor de huidige 270 sportverenigingen die een gebrek aan vrijwilligers en financiën hebben en een zware tijd achter de rug hebben vanwege de coronamaatregelen”, aldus John van den Berg, voorzitter Adviesraad voor Sport. "Zonder extra investeringen in de nieuwe collegeperiode raakt de sportsector achterop en komt de leefbaarheid van een prettige en gezonde stad onder druk.” Samen met Stichting SGK (Sportbelang Gehandicapten), Stichting Werkgevers Sportclubs Den Haag en tal van Haagse sportorganisaties roept de Adviesraad voor Sport de Haagse politieke partijen dan ook op om meer te investeren in de sport in Den Haag.
"Wij willen van de politieke partijen weten hoe zij de financiering van sport mogelijk gaan maken. Een onderzoek van het Mulier Instituut laat zien dat de enorme bouwexplosie in Den Haag impact heeft op de vraag naar meer sportvelden, zwemwater en sporthallen. Je moet hier al snel denken aan 5 extra sporthallen en 16 extra voetbalvelden in 2040. Dat vergt politieke keuzes en investeringen. Daarover gaan we graag in gesprek, want dat sport zijn waarde heeft bewezen is duidelijk”, aldus John van den Berg.


Sloop en nieuwbouw Gaarden, Dreven en Zichten gaat door

Het plan om 2000 woningen in de Gaarden, Dreven en Zichten te slopen en er 5500 betaalbare woningen voor terug te bouwen gaat door. Ondanks stevige kritiek van de oppositie stemde de gemeenteraad donderdagavond met 26 stemmen voor en 17 tegen in met de vernieuwing van Den Haag Zuidwest.

De ingreep is volgens verantwoordelijk wethouder Martijn Balster noodzakelijk omdat veel woningen in zeer slechte staat verkeren. Dat de plannen doorgaan, betekent wel dat er veel mensen hun huizen uit moeten. De wethouder zegt dat mensen terug kunnen keren.  Bewoners kunnen volgens Balster aangeven waar ze willen wonen en welke woningen passen bij hun portemonnee. 

De oppositie vindt de plannen te massaal en ook was er een felle discussie over het beschermd stadsgezicht. Collegepartij VVD verweet Balster een negatief preadvies van de welstandcommissie over de opheffing van het beschermd stadsgezicht niet tijdig naar de gemeenteraad gestuurd te hebben. Er komt daarom een raadsenquête naar de informatievoorziening rond het project.