Kinderwerker Monique is hard op zoek naar vrijwilligers.
Kinderwerker Monique is hard op zoek naar vrijwilligers. (Foto: GvdIJ)

Wie komt Monique helpen in de Kinderwinkel in Moerwijk?

De Kinderwinkel aan de Van Baerlestraat in Moerwijk bestaat alweer 27 jaar. Honderden kinderen weten de weg te vinden naar de activiteiten in de winkel. Kinderwerker en orthopedagoge Monique Djizani-Terlaak is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Gerard van den IJssel

De Kinderwinkel is ooit opgericht door de Marcuskerk in samenwerking met de P. Oosterleeschool. Het uitgangspunt is de bijbelse boodschap dat elk mens waardevol is. Inmiddels is het beheer overgedragen aan de stichting Stad en Kerk (Stek) en werken er twee betaalde krachten - Niels Zwijnenburg en Monique Djizani-Terlaak - samen met tientallen vrijwilligers. Voor veel kinderen is Moerwijk een moeilijke wijk om in op te groeien. Er is veel sociale en financiële problematiek, huiselijk geweld en drugsgerelateerde criminaliteit. "Moerwijk behoort tot de armste wijken van het land en tot de wijken waar kinderen het het moeilijkst hebben”, vertelt Monique. "Het is een mooie wijk, maar veel gezinnen hebben problemen. Hier kunnen de kinderen even lekker bezig zijn en leren ze ook nog iets.”
Kinderen van nul tot zestien jaar zijn welkom in de Kinderwinkel. Het is een plek waar kinderen, tieners en hun ouders van verschillende afkomst en met verschillende religies en overtuigingen elkaar ontmoeten. Wekelijks is er een vast programma met onder meer een huiswerkclub, jongensclubs en meidenclubs, een kinderinloopmiddag en een ouder/kind-ochtend. Op donderdag is er een tienerrestaurant en op vrijdag zijn er muzieklessen. In de schoolvakanties worden uitstapjes georganiseerd en in de zomer is er een kamp. Elk nieuw seizoen wordt begonnen met de Startweek in de laatste week van de zomervakantie, met activiteiten in en rondom de Kinderwinkel.
Bij de reguliere activiteiten in de Kinderwinkel werken momenteel twaalf vrijwilligers. Dat mogen er best nog wat meer zijn, vindt Monique. "Wie heeft er zin om mij en Niels te komen helpen? Vooral bij de kinderinloop, de meidenclub en de tienerinloop kunnen we nog wel wat helpende handjes gebruiken.” Afhankelijk van hoeveel tijd iemand beschikbaar is, worden de vrijwilligers ingeroosterd. "We passen er altijd wel een mouw aan”, zegt Monique. "Als je bijvoorbeeld maar drie uur per twee weken kan helpen, maken we er gewoon een wisseldienst van.” Om vrijwilliger te kunnen worden moeten belangstellenden wel een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen laten zien. "De veiligheid van de kinderen staat voorop.” Monique werkte ook zelf als vrijwilliger in de Kinderwinkel. "Dat was dertien jaar geleden. Ik hielp toen bij de zondagschool, maar die is er nu niet meer. Ik ben daar altijd met veel plezier aan terug blijven denken. Twee jaar geleden heb ik gesolliciteerd voor een functie hier en ben ik aangenomen. Het voelde direct als thuiskomen.”
De Kinderwinkel wordt financieel gedragen door de Protestantse Diaconie van Den Haag, de gemeente Den Haag en verschillende fondsen en donateurs. "Het is mooi en dankbaar om te doen”, zegt Monique over het werk. "Het belangrijkste is dat de kinderen voelen dat wij er echt voor hen zijn. Dat ze gezien en gehoord worden.” Tijdens de ouder/kind-ochtenden leren ook de ouders van de kinderen elkaar steeds beter kennen. "Dus het is goed voor de hele wijk.” Monique kijkt uit naar het moment dat de coronaregels het weer toelaten dat de tieners die meedoen aan het wekelijkse Tienerrestaurant hun driegangenmenu's mogen uitserveren aan buurtbewoners. "Dat zijn meestal wat oudere mensen uit de wijk. Ook voor hen is het fijn om aandacht, én een lekkere maaltijd, te krijgen.”
Wil jij als vrijwilliger meehelpen in de Kinderwinkel? Meld je dan snel aan via tel. 06-58070042 of e-mail: mdjizani@stekdenhaag.nl. Meer informatie op www.kinderwinkeldenhaag.nl.